Linkovi

Ubici Ahmada Arberyja doživotni zatvor zbog zločina iz mržnje


Wanda Cooper-Jones i Marcus Arbery, roditelji Ahmauda Arberyja, tokom obraćanja medijima u Georgiji. (Foto: AP/Lewis M. Levine)
Wanda Cooper-Jones i Marcus Arbery, roditelji Ahmauda Arberyja, tokom obraćanja medijima u Georgiji. (Foto: AP/Lewis M. Levine)

Bijelac, koji je usmrtio 25-godišnjeg crnca Ahmauda Arberyja, pošto ga je prethodno jurio po jednom naselju u Georgiji, osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu zato što je počinio federalni zločin iz mržnje.

Sudija američkog Okružnog suda Lisa Godbey Wood u lučkom gradu Brunswick osudila je Travisa McMichaela, ali je ta kazna mahom simbolična, jer je on ranije ove godine zbog ubistva Arberyja osuđen na doživotnu kaznu bez prava na uslovnu slobodu, na sudu države Georgije.

Travis McMichael
Travis McMichael

Wood je izjavila da je McMichael imao "pošteno suđenje".

"I sudu nije promaklo da je to bila vrsta procesa, kakav Ahmaud Arbery nije imao prije nego što je ubijen", rekla je sudija.

McMichael je jedan od trojice optuženih koji su u februaru osuđeni za federalni zločin iz mržnje. Njegovom ocu Gregu i komšiji Williamu Bryanu kazne treba da budu izrečene na ročištima kasnije tokom dana.

McMichaelovi su naoružani puškama jurili Arberyja u svom kamionetu 23. februara 2020. godine, pošto je prošao pored njihove kuće.

Bryan im se priključio u potjeri vozeći svoj kamionet i zabilježio mobilnim telefonom kada je McMichael pucao u Arberyja.

McMichaelovi su rekli policiji da su pomislili da je Arbery pljačkaš, a policijskom istragom utvrđeno je da je bio nenaoružan i da nije počinio nikakvo krivično djelo. Njegova porodica saopštila je da je džogirao.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG