Linkovi

Ubica iz škole u Parklandu i formalno osuđen na doživotnu robiju


Napadač iz Parklanda Nikolas Cruz poslije izricanja presude.
Napadač iz Parklanda Nikolas Cruz poslije izricanja presude.

Nikolas Cruz, napadač koji je izvršio masakr u školi u Parklandu, formalno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, nakon što su porodice 17 žrtava protekla dva dana imale priliku da mu se direktno obrate - nazivajući ga zlim, kukavicom, čudovištem i nečovjekom koji zaslužuje bolnu smrt.

Cruz nije pokazao nikakve emocije dok je sutkinja Elizabeth Scherer čitala jednu za drugom 34 uzastopne kazne doživotne robije - jednu za svakog od ubijenih i 17 ranjenih tokom maskara 14. februara 2018 u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u predgrađu Fort Lauderdaleja.

Sutkinja Scherer nije imala drugu mogućnost prilikom izricanja kazne. Porota na Cruzovom suđenju, koje je trajalo tri mjeseca, 13. oktobra je glasala sa 9 prema 3 za smrtnu kaznu, ali zakon Floride zahtijeva da odluka bude jednoglasna.

Sutkinja se nije direktno obratila Cruzu mimo onoga što je bila njena pravna obaveza. Umjesto toga, odala je priznanje porodicama žrtava i ranjenima, nazivajući ih jakim, plemenitim i strpljivim.

"Znam da ćete biti u redu, jer imate jedni druge", rekla je.

Neki roditelji i članovi porodica ubijenih su jecali dok je govorila. Kada je završila, a Cruz ispraćen iz sudnice, jedan otac je rekao: "Samo neka je otišao".

Onda su se okupili u grupe i grlili jedni druge.

24-godišnji Cruz prošle godine je priznao krivicu za masakr, gdje je tokom sedam minuta ispalio 140 metaka iz poluautomatske puške. Ostatak života provešće u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem, a stručnjaci kažu da će vjerovatno biti pod policijskom zaštitom, možda godinama, prije nego što ga puste u društvo ostalih zatvorenika.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG