Linkovi

UAE poslali svoju prvu sondu na Mars


A picture taken July 19, 2020, shows a screen broadcasting the launch of the "Hope" Mars probe at the Mohammed Bin Rashid Space Centre in Dubai, United Arab Emirates.
A picture taken July 19, 2020, shows a screen broadcasting the launch of the "Hope" Mars probe at the Mohammed Bin Rashid Space Centre in Dubai, United Arab Emirates.

Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli su svoju prvu misiju na Mars rano u ponedjeljak, nastojeći razviti svoje naučne i tehnološke mogućnosti i odmaknuti se od ovisnosti o nafti.

Sonda „Nada“ (arapski „Al-Amal“) lansirana je iz japanskog svemirskog centra Tanegashima u 01:58 sati po UAE / 6: 58 sati po japanskom vremenu u ponedjeljak (21:58 GMT u nedjelju) na sedmomjesečno putovanje do Crvene planete, gdje će orbitirati i poslati podatke o atmosferi.

Prva arapska misija na Mars prvobitno je trebala biti lansirana 14.jula, ali je dva puta kasnila zbog lošeg vremena.

Trenutno postoji osam aktivnih misija koje istražuju Mars; neki kruže oko planete, a neke su sletjele na njenu površinu. Kina i Sjedinjene Države ove godine planiraju poslati još po jednu misiju.

Misija na Mars Emirate je koštala oko 200 miliona dolara, izjavila je ministrica za nauku Sarah Amiri. Cilj joj je pružiti cjelovitu sliku marsovske atmosfere po prvi put, proučavajući dnevne i sezonske promjene.

UAE su prvi put objavili planove za misiju 2014. godine i pokrenuli Nacionalni svemirski program 2017. godine čiji je jedan od ciljeva bio i razvoj nacionalne izvrsnosti za potrebe svemirskog programa. UAE populacija iznosi oko 9.4 miliona ljudi, od kojih su većina strani radnici, i nemaju naučnu i industrijsku bazu kao velike svemirske nacije.

Postoji i ambiciozan plan za naseljavanje Marsa do 2117. Hazza al-Mansouri postao je prvi građanin Emirata u svemiru u septembru prošle godine, kada je poletio do Internacionalne svemirske stanice (ISS).

Da bi razvili i izgradili sondu Nada, svemirski svemirski centar Mohammed Bin Rashid (MBRSC) Emirati i Dubai sarađivali su s američkim obrazovnim institucijama.

Otprilike sat vremena nakon lansiranja, sonda će rasporediti solarne panele za napajanje svojih komunikacijskih i drugih sustava. Svemirski centar MBRSC u Dubaiju tada će nadgledati svemirsku letjelicu tokom 494 miliona km dugog putovanja prosječnom brzinom od 121 000 km na sat.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG