Linkovi

Vođa U2 Bono proglašen Počasnim građaninom Sarajeva


Bono je ranije dobio počasni pasoš BiH
Bono je ranije dobio počasni pasoš BiH

Sa 31 glasom za i nijednim protiv zastupnici Skupštine KS odlučili su da Paula Davida Hewsona, poznatijeg kao Bono, proglase Počasnim građaninom Kantona Sarajevo.

Osim što je riječ o izuzetno talentovanom muzičaru i tekstopiscu, ovo priznanje mu je dodijeljeno jer je veliki humanitarac i svoj status rock zvijezde koristi da bi drugima pomogao.

"Tokom opsade glavnog grada BiH, Bill Carter je snimio dokumentarc 'Miss Sarajevo' koji je producirao Bono i zahvaljujući kojem je nastala i istoimena pjesma. Bono nije želio šutjeti i gledati stradanja građana BiH i sebi bliskim jezikom upozorio je svijet na zbivanja u našoj zemlji - jezikom umjetnosti. Tokom nastupa u Bolonji 17. jula 1993. godine, preko satelitskog linka povezao se slikom sa Sarajevom, gdje je Bill Carter intervjuisao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze. Ovaj potez irskog benda je pokrenuo britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana u ratu", piše u prijedlogu dodjele priznanja.

Podsjećaju da je svoju humanost i saosjećanje prema dešavanjima u BiH, a naročito u Sarajevu, pokazao gestom kada je u klubu "Obala" sa Sarajlijama uz agregat dočekao 1994. godinu dok je kiša granata zasipala grad. Od tog dana stvorila se snažna veza koju frontmen nekadašnjeg benda U2 ima i danas s glavnim gradom BiH. Pokazao je to i 1997. godine kada je, uprkos gubitku od 500.000 funti, uvrstio Sarajevo na listu grandiozne turneje "PopMart" i 23. septembra održao spektakularan koncert.

Nakon koncerta ostao je u kontaktu sa Sarajevom i bio je gost Sarajevo Film Festivala te je dobio počasni pasoš BiH.

Bono je poznat i po humanitarnom radu za afričke zemlje. Često se sastajao sa svjetskim političarima kako bi pomogao zemljama trećeg svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG