Linkovi

U Zagrebu predstavljena kronologija napada na novinare u Hrvatskoj


28일 베네딕토 16세를 태운 헬기가 바티칸 교황청을 떠나 로마 동남쪽 카스텔 간돌포에 있는 하계 별장으로 이동 중이다.
28일 베네딕토 16세를 태운 헬기가 바티칸 교황청을 떠나 로마 동남쪽 카스텔 간돌포에 있는 하계 별장으로 이동 중이다.

Ovo je nakon stanke od pet godine, prvi projekt s kojim se Otvoreno društvo ponovo vraća na prostor Hrvatske. Prema riječima Tina Gazivode koordinatora Otvorenog društva za Hrvatsku ta će se organizacija ponovo jače angažirati u Hrvatskoj jer procjenjuje da je ponovo vrijeme kad se moraju poduprijeti neovisni medijskih projekti, a posebno istraživačko novinarstvo.

Sinoć je u Novinarskom domu u Zagrebu predstavljena "Bijela Knjiga“, publikacija koja donosi pregled 70 slučajeva fizičkih napada, prijetnji smrću i sustavnog zastrašivanja novinara, snimatelja i fotoreportera u Hrvatskoj.

Knjiga, je rečeno je na njezinu predstavljanju, tužan podsjetnik na sve što se događalo u hrvatskom društvu u minulih dvadeset godina, ali i na mnoge stvari koje se događaju i danas, jer je zadnji slučaj napada zabilježen u siječnju ove godine. Knjigu – kronologiju napada na novinare - priredio je Zbor istraživačkih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu, a većinu troškova njezina izdavanja financiralo je Otvoreno društvo Georgesa Sorosa.

Ovo je nakon stanke od pet godine, prvi projekt s kojim se Otvoreno društvo ponovo vraća na prostor Hrvatske. Prema riječima Tina Gazivode koordinatora Otvorenog društva za Hrvatsku ta će se organizacija ponovo jače angažirati u Hrvatskoj jer procjenjuje da je ponovo vrijeme kad se moraju poduprijeti neovisni medijskih projekti, a posebno istraživačko novinarstvo.

Slučajevi 70 napada i prijetnji na novinare, snimatelje i fotoreportere u razdoblju opisani su na temelju intervjua s napadnutima, izvora iz novinskih arhiva, te iz policijskih i pravosudnih izvora.

Predstavljajući Bijelu Knjigu urednica Renata Ivanović iznijela je zabrinjavajuću statistiku. Od 70 u knjizi obrađenih slučajeva, 29 je fizički pretučenih novinara, snimatelja i foto-reportera.U pedeset od ukupno 70 obrađenih slučajeva prijetnje i napadi prijavljeni su policiji, ali su policijske istrage i otkrivanje počinitelja krajnje neefikasni. Do danas je policija je razriješila svega 11 slučajeva, u 6 slučajeva istraga još traje , a ostatak prijavljenih nikada nije ozbiljnije niti istraživan.

Među slučajevima u kojima potraga za počiniteljima i naručiteljima napada još uvijek traje je i onaj novinara Jutarnjeg lista, Dušana Miljuša kojeg su u lipnju 2008. godine pred zgradom u kojoj stanuje metalnim šipkama napala dvojica muškaraca pri čemu je dobio prijelom ruke i ozljede glave.

Dušan Miljuš i danas, dvije godine i 8 mjeseci od napada ima 24-satnu policijsku pratnju koja mu pruža i sigurnost ali otežava normalan život i profesionalni rad.

Niti ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića koje se dogodilo u središtu Zagreba u listopadu 2009. još nije rasvijetljeno. Uhićeni su i zasad još uvijek nepravomoćno osuđeni izvršitelji ubojstva, ali je i dalje nepoznato tko je i zbog čega naručio njegovo ubojstvo te je li Pukanić napadnut zbog tekstova koje je Nacional objavljivao ili je riječ o klasičnom mafijaškom obračunu.

U Bijeloj knjizi su objavljeni i slučajevi zastrašivanja i praćenja koje je država preko tajnih službi do 2000. izravno provodila nad novinarima. Opisan je i slučaj višesatnog saslušavanja novinarke Helene Puljiz od strane agenata POAE u jesen 2004. godine. Obrađene su i prijetnje i napadi na neovisni tjednik splitski Feral Tribune koji je nakon povlačenja iz Hrvatske Soroseva otvorenog društva zbog financijskih teškoća, ugašen.

„Iz hrvatskih medija sustavno se udaljava novinare s dugim pamćenjem, sposobne povezivati činjenice i donositi zaključke“, kazao je na predstavljanju knjige novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš koji je bio i član uredništva ove knjige. Novinar ugaslog Feral Tribunea, danas novinar Jutarnjeg lista Drago Hedl koji je bio sustavno izložen prijetnjama Branimira Glavaša i njemu bliskih osoba, istaknuo je kao Bijela knjiga „zorno pokazuje da je novinarstvo jedno od najopasnijih zanimanja u Hrvatskoj , a društvena klima je još uvijek takva da se nerijetko smatra da su napadnuti dobili ono što su i tražili, a napadi na novinare sankcioniraju se i blaže nego da je jedan pijanac u krčmi udario drugoga“.

Iako su na promociju bijele knjige bili pozvani najviši predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Hrvatskoj, pozivu se odazvao samo predsjednik Ivo Josipović te predstavnik ministarstva unutarnjih poslova. „Publikacija nazvana Bijela knjiga“ - kazao je pred punom dvoranom Hrvatskog novinarskog društva Predsjednik Josipović - „mogla bi se nazvati i Crvenom knjigom jer bi se mnogi mogli zacrvenjeti zbog njezina sadržaja“. Bijela knjiga, je dodao je, ozbiljan podsjetnik na ono što se novinarima dogodilo u protekla dva desetljeća, ali i veliki doprinos promicanju demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj“.

Predstavljanju Bijele knjige prisustvovala je i glasnogovornica američkog veleposlanstva u Hrvatskoj Anja Picelj.

XS
SM
MD
LG