Linkovi

Predsjednik Obama okupio poduzetnike iz islamskog svijeta


Ispunjavajući obećanje koje je dao muslimanskom svijetu u govoru u Kairu, u lipnju prošle godine, predsjednik Obama je doveo u Washington uspješne poslovne i društvene poduzetnike u nastojanju da ojača angažman Amerike sa zemljama s većinskim muslimanskim svijetom

Američki predsjednik Barack Obama domaćin je skupa više od 250 poduzetnika iz pedeset zemalja – od kojih mnoge imaju velike muslimanske populacije – s ciljem poticanja jačih gospodarskih veza između Sjedinjenih Država i islamskog svijeta.

Ispunjavajući obećanje koje je dao muslimanskom svijetu u govoru u Kairu, u lipnju prošle godine, predsjednik Obama je doveo u Washington uspješne poslovne i društvene poduzetnike u nastojanju da ojača angažman Amerike sa zemljama s većinskim muslimanskim svijetom.

Američki ministar trgovine Gary Locke otvorio je konferenciju, rekavši da davanje poticaja muslimanskim biznisima ne bi samo pomoglo islamskom svijetu, nego bi pomoglo i sigurnosti Sjedinjenih Država, kao i njenim trgovinskim vezama: "Ovaj summit naglašava predsjednikovu predanost sveobuhvatnijem angažmanu, temeljenom na obostranom poštovanju, zajedničkim interesima i uzajamnoj odgovornosti."

Locke je izaslanicima rekao da više od milijarde ljudi, koji žive u muslimanskim zemljama, predstavljaju ogromnu rezervu nedovoljno iskorištenog potencijala u globalnoj ekonomiji. On kaže da je vrijeme da Sjedinjene Države prošire svoje odnose s muslimanima u svijetu kroz čvršće gospodarske veze: "Ova poduzetnička snaga nadilazi i naše i vaše obale. Ona ujedinjuje Ameriku i zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom u zajedničkoj viziji obećanja."

Dvodnevna konferencija okuplja etablirane poslovne ljude, mlade poduzetnike, vladine dužnosnike, bankare, te druge stručnjake.

Indonezijski poduzetnik Sandiaga Uno izgubio je posao tijekom azijske ekonomske krize, kasnih devedesetih. Uno kaže da je pokrenuo vlastiti biznis jednostavno da bi otplatio dugove na kreditnim karticama i prehranio obitelj. Više od desetljeća kasnije, časopis Forbes procjenjuje Unov imetak na oko 400 milijuna dolara. "Ja sam uspješno osnovao i izgradio prvu privatnu ulagačku tvrtku u Indoneziji, usredotočenu na prirodne resurse i infrastrukturu. Od četiri uposlenika, moja je firma narasla na trenutno 15 tisuća djelatnika u Indoneziji," rekao je Uno.

Palestinka Waed al Taweel je dvadesetogodišnja studentica iz Ramalle, na Zapadnoj obali. Uz pomoć mentora iz Arapske banke, ona i njezine prijateljice su se prijavile na natjecanje za mlade poduzetnike i započele biznis planiranja eventa. U sedam mjeseci, njezini su ulagači zaradili 200 posto profita na svoju investiciju.

Na washingtonskoj konferenciji teme razgovora uključuju inovacije i tehnologiju, poticanje mladih u poduzetništvu, te ojačavanje položaja žena u biznisu.

XS
SM
MD
LG