Linkovi

U Washingtonu počinje samit EU-SAD


Američki predsjednik Joe Biden dočekat će evropske lidere Charlesa Michela i Ursulu von der Leyen u Washingtonu 20. oktobra, na samitu sa kojeg bi trebala biti poslana poruka jedinstva o sukobima u Gazi i Ukrajini.

Samit EU-SAD se održava u pozadini globalnih kriza, sa borbama u Ukrajini i sa ratom kojeg je Izrael objavio Hamasu nakon napada 7. oktobra.

Američki i evropski lideri će biti spremni da predstave ujedinjeni front, nastojeći da ojačaju svoje "strateško partnerstvo".

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dan ranije rekla da je stvaran rizik šireg regionalnog sukoba zbog rata između Izraela i Hamasa.

"Vidjeli smo kako su arapske ulice pune bijesa širom regiona. Dakle, rizik od regionalnog prelivanja je stvaran", rekla je ona.

Ona je Iran opisala kao "pokrovitelja Hamasa" i rekla da "oni žele samo da potpiruje vatru haosa", dok Rusija, "ratna mušterija Irana", pažljivo posmatra, rekla je, dodajući da su "Rusija i Hamas slični".

Ovo je drugi samit Sjedinjenih Država i Evropske unije otkako je Joe Biden preuzeo predsjedničku poziciju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG