Linkovi

U Washingtonu održan 7. Godišnji sajam ekološki čistih rješenja za svakodnevni život


Ambalaža koja se, po uporabi, može kompostirati u humus
Ambalaža koja se, po uporabi, može kompostirati u humus

'Zelena' ekonomija već postoji, pokazali su izlagači i posjetitelji sajma

Jedna vjenčanica napravljena od recikliranog materijala kao i sva druga odjeća na izložbi ekološki prihvatljive odjeće na 7. Ekološkom sajmu u Washingtonu.

Chery Kwunyeun izložila je ženske torbice, remene i nakit: "Materijal koji je nekoć služio kao sari ili suknja ponovno rabimo tako da ga preradimo u torbicu. Nešto što je lakše prodati i učiniti modernijim. To je ono čime se bavimo."

U paviljonu za urbanu poljoprivredu vrtlar Pablo Elliott pokazuje kako je lako zaštititi biljke od mraza korištenjem poliesterske tkanine.

Kevin Danaher jedan je od utemeljitelja festivala: "Imamo oko 200 govornika, oko 300 izložbenih postava kako bismo javnosti pokazali da „zelena“ ekonomija već postoji. Želimo potaknuti građane da nauče nove činjenice koje nisu poznavali ranije, da nauče nešto o nekoj novoj kompaniji ili organizaciji o kojoj nisu ništa znali ranije."

Organizatori kažu da je festival posjetilo oko 30 tisuća ljudi. Posjetitelj Moe Cunningham traži svježe ideje za projekte obnove kuća: "Oduvijek smo bili zainteresirani za pomoć u zaštiti okoliša. Na primjer, da kuće budu bolje izolirane kako bi se trošilo manje energije."

Izlagač Kennetth Thacker iz tvrtke NOVA Spray Foam Insulation kaže da ima rješenje za to: "Ovaj proizvod ima oko 20 posto manje kemikalija izvedenih iz nafte koje su zamijenjene sojinim uljem. S ovom izolacijskom pjenom trošak grijanja možemo smanjiti za 50 posto."

Drugi poduzetnik, Aakash Mathuur, izumio je Hydros, bocu vode koja na sebi ima ugrađen filter za pročišćavanje: "Radi se o izvanrednoj zamjeni za flaširanu vodu jer se vodom iz plastičnih bočica zagađuje okoliš te je skupa." Aakash Mathur kaže da jedan Hydros zamjenjuje 200 plastičnih bočica.

Posjetiteljica Punam Shah kaže da se radi o dobroj ideji: "Mislim da je ljudima dosta da im se govori kako trebaju promijeniti svoje navike. Ne vjerujem da su svjesni da mali pomaci mogu dovesti do velikih promjena." Ona kaže da ukoliko svi promijene jednu ili dvije stvari godišnje to može pomoći očuvanju planeta.

XS
SM
MD
LG