Linkovi

U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca


Celebrating the Day of Russian Volunteers in Višegrad. Photo: Detektor
Celebrating the Day of Russian Volunteers in Višegrad. Photo: Detektor

Višegrad postaje mjesto hodočašća srpsko-ruskog prijateljstva za cijeli region, rečeno je tokom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u sjećanje na poginule pripadnike Vojske Republike Srpske sa kojeg je pozvano na “vraćanje duga” Rusima u ukrajinskoj regiji Donbas.

Vjerskom ceremonijom i obraćanjem predstavnika vlasti, boračkih organizacija i porodica stradalih, obilježena je 30. godišnjica pogibije ruskog dobrovoljca Konstantina Bogoslovskog, ali i ostalih 37 dobrovoljaca tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Za razliku od prethodnih godina, nije bilo bivših dobrovoljaca iz Rusije, a ceremoniji održanoj u srijedu prisustvovala je samo majka poginulog Bogoslovskog.

Ovaj dan je u Republici Srpskoj uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja, rečeno je na skupu, a predstavnici vlasti entiteta su rekli da je u Vojsci Republike Srpske učestvovalo 700 ruskih dobrovoljaca, od kojih je 38 poginulo.

“Višegrad je na neki način postao simbol srpsko-ruskog prijateljstva, da se ovdje na ovom mjestu dolazi kao na hodočašće iz Srbije, Kosova, Crne Gore i Rusije“, rekao je Savo Cvijetinović, predsjednik Udruženja “Srpsko-rusko prijateljstvo”.

Ovo je drugo godišnje odavanje počasti ruskim borcima od početka ruske invazije na Ukrajinu. Tokom ceremonije je intonirana himna Ruske Federacije.

Celebrating the Day of Russian Volunteers in Visegrad with a support for Russian troops with the "Z" sign. Photo: Detektor
Celebrating the Day of Russian Volunteers in Visegrad with a support for Russian troops with the "Z" sign. Photo: Detektor

U vjerskom dijelu ceremonije pročitana su imena svih poginulih dobrovoljaca, čija je žrtva upoređena sa današnjim borcima u Ukrajini.

“Bilo-ne bilo po zemaljskom zakonu, a po božijem jeste, da barem u Donbasu ima ovoliko Srba koliko sam ja danas pročitao ovih duša ruskih, da im vratimo ljubav za ljubav, žrtvu za žrtvu“, rekao je sveštenik Rajko Cvetković.

Na spomen-obilježju poginulim dobrobrovoljcima cvijeće i vijence su položili članovi Udruženja ruskog prijateljstva iz Podgorice, članovi Udruženja “12. april Kosovska Mitrovica” i članovi poginulih boraca VRS-a, te predstavnici lokalne vlasti i entitetskih ministarstava.

Načelnik općine Višegrad Mladen Đurević je rekao da je pomoć ruskih dobrovoljaca bila velika u “oslobađanju Republike Srpske”, te da je “srpski narod tada znao da ima saveznika u bratskoj Rusiji”. Naveo je da je njihovo prisustvo bilo presudno i da će ove tekovine prenositi na mlađe naraštaje.

“Da se sjetimo naših saboraca iz Republike Srpske i iskažemo zahvalnost našoj pravoslavnoj braći koja su svojom borbom potvrdila bratsku ljubav i pravoslavnu privrženost nama“, rekao je Đurević.

Mladen Đurević at the commemoration of the Day of Russian Volunteers in Visegrad. Photo: Detektor
Mladen Đurević at the commemoration of the Day of Russian Volunteers in Visegrad. Photo: Detektor

Ove godine na obilježavanju nije bilo članova ruskog bajkerskog kluba “Noćni vukovi”, kao ni entitetskih ministara ni gostiju iz Rusije. Cvijetinović je rekao da je razlog tome “situacija u Ukrajini” i cijena avionskih karti iz Moskve.

Državno tužilaštvo je u aprilu prošle godine formiralo predmet nakon što je zaprimilo prijavu iz Udruženja “Žena – žrtva rata” povodom prošlogodišnje najave “Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” 12. aprila 2022. godine.

U prijavi koju je Udruženje “Žena – žrtva rata” podnijelo Tužilaštvu podsjeća se na počinjenje ratnih zločina na području BiH, a posebno Višegrada.

Ranije istraživanje BIRN-a BiH otkrilo je da višegradskom skupu prisustvuju bivši ruski dobrovoljci koji imaju važne uloge u udruženjima današnjih proruskih boraca u Ukrajini. Istraživanje je otkrilo da neki od bivših dobrovoljaca, koji dolaze u Višegrad, u ovom gradu otvoreno promoviraju odlazak na strano ratište u Ukrajini, iako je podsticanje na pridruživanje stranoj vojnoj formaciji zakonom zabranjeno.

XS
SM
MD
LG