Linkovi

U Vatikanu - oštre mjere sigurnosti; na europskim aerodromima - gužve zbog otkazanih letova


Badnjak na Trgu Svetog Petra
Badnjak na Trgu Svetog Petra

Posebne su mjere uvedene na američkim aerodromima, gdje se posebno kontroliraju plastične boce, razni manji kontejneri i tetrapaci koje putnici s raznim osvježavajućim pićima i kavom unose u zrakoplove

Za mise ponoćke u Vatikanu, Rim je bio pod pojačanim mjerama sigurnosti, nakon što su jučer u dva veleposlanstva u glavnom gradu Italije eksplodirale bombe. Za eksplozije u veleposlanstvima Švicarske i Čilea odgovornost je preuzela jedna anarhistička skupina. Ozlijeđene su dvije osobe, od kojih jedna teže.

Misu u Bazilici Svetog Petra – koja je počela u 22 sata po lokalnom vremenu - služio je Papa Benedikt XVI.

Za razliku od prošle godine - kada je papu, iz publike, napala jedna mentalno neuravnotežena žena – ove je godine ponoćka prošla bez incidenata.

******

U zračnim lukama širom Europe blokirani su deseci tisuća putnika koji su se nadali da će Božić provesti kod kuće ili kod bližnjih. No – zbog snježnog nevremena na sjeveru kontinenta – proveli su ga uglavnom u redu pred šalterima avionskih kompanija koje su otkazale više od trećine svojih letova.

Jedan dio pariškog aerodroma Charles de Gaulle morao je biti evakuiran jer je postojala opasnost da će se – zbog teških nanosa snijega – urušiti krov.

******

Čelni katolički prelat u Svetoj zemlji Fuad Twal pozvao je na sinoćnjoj ponoćki u Betlehemu na mir i dijalog između vjerskih zajednica. On je naglasio da se katolička crkva zalaže da Jeruzalem postane ne samo 'glavni grad dviju nacija – palestinske i izraelske – već i 'primjer sklada i koegzistencije triju monoteističkih vjera'.

U svom obraćanju vjernicima, Fuad Twal je rekao da se nada da će 'večeras naša zvona prigušiti buku oružja'. Ove se godine očekuje mnogo više turista u Betlehemu, zbog znatno stabilnije situacije na Zapadnoj obali i manje nasilja.

******

Američke vlasti ovog blagdanskog vikenda poduzimaju i praktične a i diplomatske mjere na području sigurnosti, kako bi zajamčile da vikend prođe bez terorističkih napada.

Posebne su mjere uvedene na aerodromima, gdje se posebno kontroliraju plastične boce, razni manji kontejneri i tetrapaci koje putnici s raznim osvježavajućim pićima i kavom unose u zrakoplove.

Pojačane mjere sigurnosti ponovno su uvedene, kako se ne bi ponovio slučaj od prošlog Božića, kada je jedan državljanin Nigerije pokušao raznijeti putnički avion na liniji Amsterdam-Detroit eksplozivom koji je bio sakriven u njegovom donjem rublju.

Ovaj je Nigerijac bio povezan s frakcijom al-Qaide u Jemenu i zbog toga je John Brennan, čelni američki dužnosnik odgovoran za borbu protiv terorizma, prekjučer telefonski nazvao predsjednika Jemena da se još jednom založi za oštre mjere protiv ove skupine.

XS
SM
MD
LG