Linkovi

U utrci za Bijelu kuću važno je biti - visok!


Kandidati za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke
Kandidati za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke

Barack Obama, visok 185 centimeta, znatno je viši od svog bivšeg republikanskog suparnika na prošlim predsjedničkim izborima, republikanca Johna McCaina, koji je visok 173 centimera. Barem dvojica od njegovih potencijalnih suparnika na izborima sljedeće godine, Rick Perry i Mitt Romney, jednako su visoki - ili čak malo viša od predsjednika.

Kada je u pitanju povjerenje glasača, kandidatov politički program itekako je važan.

No, neki Amerikanci glasaju na temelju mnogo jednostavnijeg kriterija - političareve visine!

Istraživanje provedeno na sveučilištu Texas Tech pokazuje da visina u izvjesnoj mjeri utječe na odabir glasača na političkim izborima. To je vjerojatno - objašnjavaju znanstvenici - posljedica i samog instinkta koji datira još iz vremena pećinskog čovjeka.

Rezultati istraživanja profesora političkih znanosti Gregga Murraya i postdiplomsklog studenta Davida Schmitza objavljeni su u časopisu Social Science Quarterly.

Autori istraživanja ukazuju na važnost čovjekove tjelesne veličine u drevnim društvima, kao i na utjecaj koji fizička snaga ima na status u životinjskom carstvu. Uz to navode da je na američkim predsjedničkim izborima viši kandidat pobjedio u 58 posto slučajeva, između 1789. i 2008. godine.

Autori istraživanja tražili su od 467 američkih i stranih studenta da nacrtaju osobu koja predstavlja ideal 'tipičnog građana' i ideal 'nacionalnog čelnika'. 64 posto je čelnika odnosno političara nacrtalo višim od običnog građanina. Nakon toga, trebali su ocijeniti vlastite 'političke potencijale'. Rezultati su pokazali statistički značajnu povezanost između visine ispitanika i njegove odnosno njezine ocjene o vlastitim čelničkim sposobnostima.

David Schmitz piše da kultura i okoliš sami po sebi ne mogu objasniti zašto je preferiranje viših čelnika skoro univerzalno i javlja se u različitim kulturama kako danas tako i u drevnim društvima.

Na primjer: Barack Obama, visok 185 centimeta, znatno je viši od svog bivšeg republikanskog suparnika na prošlim predsjedničkim izborima, republikanca Johna McCaina, koji je visok 173 centimera. Dodajemo i to da su barem dvojica od njegovih potencijalnih suparnika na izborima sljedeće godine, Rick Perry i Mitt Romney, jednako visoki - ili čak malo viša od njega.

XS
SM
MD
LG