Linkovi

U travnju, rekordan deficit u SAD: 82,7 milijarde dolara


U travnju, rekordan deficit u SAD: 82,7 milijarde dolara
U travnju, rekordan deficit u SAD: 82,7 milijarde dolara

U istom mjesecu prošle godine, deficit je bio 20 milijardi dolara. Istodobno, to je 19. mjesec za redom u kojemu se bilježi deficit. Dužnosnici kažu da deficit za tekuću proračunsku godinu, koja je počela 1. listopada, za sada iznosi gotovo 800 milijardi dolara, dvije milijarde manje nego u istom periodu prošle godine

Američko ministarstvo financija objavilo je da savezni proračunski deficit dostigao u travnju rekordni iznos u povijesti – gotovo 83 milijarde dolara. U istom mjesecu prošle godine, deficit je bio 20 milijardi dolara. Istodobno, to je 19. mjesec za redom u kojemu se bilježi deficit. Dužnosnici kažu da deficit za tekuću proračunsku godinu, koja je počela 1. listopada, za sada iznosi gotovo 800 milijardi dolara, dvije milijarde manje nego u istom periodu prošle godine.

Administracija predsjednika Obame predviđa da će do kraja rujna, kad završava ova proračunska godina, proračunski deficit iznositi 1 bilijun i 600 milijardi dolara. Predsjednik Obama je u veljači imenovao dvostranački panel koji treba proučiti američki deficit i podnijeti detaljno izvješće do 1. prosinca. Predsjedatelj Središnje banke Ben Bernanke rekao je da je američki proračun na 'neodrživom putu', što će, ako se potrošnja ne smanji, škoditi ekonomiji zemlje.

Najnovija ekonomska izvješća ukazuju da u mnogim dijelovima svijeta raste potražnja, što je znak ekonomskog oporavka. Američko ministarstvo trgovine izvješćuje o porastu potražnje za stranom robom u Sjedinjenim Državama, kao i za američkim proizvodima u Aziji. No, američki izvoz raste sporije od uvoza, tako da se u žujku trgovinski deficit povećao za 2 i pol posto.

Ekonomija eurozone, koju čini 16 zemalja koje koriste euro, prema najnovijim izvješćima porasla je u prva tri mjeseca ove godine za 0,2 posto. Premda vrlo skroman rast, on je ipak značajno bolji od prethodnog tromjesečja, tim više što se dogodio usprkos ekonomskih problema u Grčkoj.

XS
SM
MD
LG