Linkovi

Misija uspjela: Svih 12 dječaka i njihov trener spašeni iz pećine na Tajlandu


Vozila hitne pomoći u kojima bi trebalo da je jedan od dječaka spašenih iz pećine na Tajlandu, kreće ka bolnici, dok ronioci nastavljaju da evakuišu preostale dječake i njihovog trenera (Foto: AP/Vincent Thian)
Vozila hitne pomoći u kojima bi trebalo da je jedan od dječaka spašenih iz pećine na Tajlandu, kreće ka bolnici, dok ronioci nastavljaju da evakuišu preostale dječake i njihovog trenera (Foto: AP/Vincent Thian)

Svih 12 dječaka i trener njihovog fudbalskog tima spašeni su iz poplavljene pećine na Tajlandu u kojoj su bili zarobljeni više od dvije nedelje, saopštila je elitna jedinica tajlandske vojske, koja je učestvovala u akciji spašavanja.

Tako je srećno okončana vrlo složena misija, koju je proteklih dana pratio čitav svijet.

“12 Divljih veprova i trener izašli su iz pećine i na bezbjednom su", objavila je jedinica tajlandskih mornaričkih foka na svom Facebook nalogu, aludirajući na ime fudbalskog tima čiji su članovi 12 dječaka.

U poslednjoj trećoj fazi ronioci su izvukli posljednju četvoricu dječaka i njihovog trenera.

Osam dječaka koje su ronioci izveli napolje tokom posljednja dva dana "u dobrom su raspoloženju" i imaju jak imuni sistem zahvaljujući tome što treniraju fudbal, rekao je visoki zdravstveni zvaničnik. Doktori su ipak oprezni zbog rizika od infekcije i izolovali su dječake u bolnici.

Na konferenciji za novinare, Džedsada Čokdumrongsuk, sekeretar u Ministarstvu javnog zdravlja, rekao je da su četvorica dječaka koji su prvi spašeni, stari od 12 do 16 godina, sada u stanju da jedu normalnu hranu. Dvojica od njih vjerovatno imaju infekciju pluća, ali osmorica su generalno "zdravi i nasmijani", rekao je.

Članovi porodica vidjeli su barem neke dječake iza izolacionog stakla i Džesada kaže da bi ljekari mogli da puste dječake da hodaju oko svojih kreveta u utorak.

Jasno je da doktori pristupaju situaciji vrlo oprezno. Džesada kaže da nisu sigurni sa kojom vrstom infekcija bi dječaci mogli da se suoče, "zato što nikada nismo iskusili ovakvu vrstu događaja iz dubokih pećina".

Druga grupa sa četvoricom, starih od 12 do 14, spašena je u ponedjeljak. Četvorica dječaka i njihov 25 godina star trener ostala su duboko u špilji, u iskušenju koje traje više od dvije nedjelje nakon što ih je poplava zarobila u pećini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG