Linkovi

U srcu Teksasa - sezona plavog vučjaka


Tipičan prizor krajolika u srcu Teksasa, s obiljem plavog vučjaka i drugih vrsta poljskog cvijeća

"Svi moji poznanici, kao i vjerojatno 90 posto svih Teksašana, ima sliku ili svog psa, ili svog djeteta, u polju plavog vučjaka," kaže John Thomas, utemeljitelj Wildseed Farms, najvećeg proizvođača sjemena cvijeća u Sjedinjenim Državama koji se nalazi u mjestu Fredericksbug, u području Hill Country ove savezne države, koje je također poznato pod imenom Tex-Deutch coutry

U sjevernoj je hemisferi netom počelo proljeće, a to znači da se približava i vrijeme jednog godišnjeg prirodnog fenomena u srcu Teksasa. U tom dijelu Teksasa nema drugih prirodnih fenomena – nema tu zapanjujućih kanjona ni snijegom prekrivenih planinskih vrhova niti prašuma ni planinskih potoka. Veći dio godine, skromni krajolik se sastoji od tapiserije hrastova i cedrova, potočića, i niskih visoravni.

No, proljeće u ovom kraju nije niti malo skromno. 1991. godine George Oxford Miller izdao je knjigu fotografija ovoga kraja. U opisu fotografija, ovaj foto novinar, koji se zalaže za očuvanje prirodnog okoliša, komentira da uzbuđenje dolazi u malim paketićima. Kaže da je pronašao ono što opisuje kao “zrak neiskvaren ljudskim dodacima, zvijezde čiji sjaj ne guše gradska svjetla, neometane zvukove prirode te polja cvijeća netaknuta ljudskom nogom."

Četiri stotine različitih vrsta cvijeća, uključujući i bodljikave makove, začinsko cvijeće i slično divlje cvijeće, kao i plavi vučjak, službeni državni cvijet Teksasa.

"Svi moji poznanici, kao i vjerojatno 90 posto svih Teksašana, ima sliku ili svog psa, ili svog djeteta, u polju plavog vučjaka," kaže John Thomas, utemeljitelj Wildseed Farms, najvećeg proizvođača sjemena cvijeća u Sjedinjenim Državama koji se nalazi u mjestu Fredericksbug, u području Hill Country ove savezne države, koje je također poznato pod imenom Tex-Deutch coutry. Naime, grad Fredericksburg utemljili su njemački doseljenici dok je ovo područje još bila prerija.

Njemački se utjecaj u ovom dijelu zemlje još može vidjeti u njemačkoj arhitekturi, glazbenim sastavima, tradicionalnoj odjeći. Čak je i tradicionalna meksička hrana u ovom kraju pripravljena s kobasicama i kiselim kupusom.

No, veliki je spektakl rezerviran za proljeće, kada tisuće turista, većinom iz drugih dijelova Teksasa, dolaze vidjeti ove brežuljke posute raznovrsnim cvijećem, naročito plavim vučjakom.

XS
SM
MD
LG