Linkovi

U sirijskoj Hami osamdeset poginulih u akciji vladinih snaga


U sirijskoj Hami osamdeset poginulih u akciji vladinih snaga
U sirijskoj Hami osamdeset poginulih u akciji vladinih snaga

Američki je predsjednik Barack Obama izjavio da je zgrožen nad nasiljem sirijskih vlasti protiv svojih gradjana, a Italija je sazvala sastanak Vijeća sigurnosti UN-a po pitanju situacije u Siriji

Sirijski vojnici uz podršku tenkova izvršili su prepad u gradu Hama pri čemu je ubijeno najmanje 80 osoba, uz veliki broj ranjenih, izvješćuju aktivisti. Do napada je došlo jučer kojom su prilikom vladine snage nasumično otvarale vatru po mještanima. Gradjani su održavali velike prosvjede u mjestu Hama protiv predsjednika Bashara al-Assada a taj grad je igrao važnu ulogu u povijesti protuvladinog otpora u Siriji. 1982-ge otac sadašnjeg predsjednika je u Hami uz pomoć vojske ugušio pobunu, pri čemu je ubijeno tisuće osoba. Za to vrijeme na jugu zemlje mještani sela al-Hirak javljaju da su tri osobe ubijene i više ih je ozljedjeno od strane snaga sigurnosti. Takodjer jučer, u tom je selu uhićeno preko 100 osoba.

Američki je predsjednik Barack Obama izjavio da je zgrožen nad nasiljem sirijskih vlasti protiv svojih gradjana, Bijela je kuća jučer objavila priopćenje koje navodi da izvješća iz grada Hame pokazuju pravi karakter vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Predsjednik Obama je obećao da će Sjedinjene Države pojačati pritisak na predsjednika Assada i zajedno s drugima raditi na izoliranju sirijske vlade. Osudama sirijske vlade jučer su se pridružili i Europska unija te glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Ban ki-Moon, a Italija je sazvala sastanak Vijeća sigurnosti UN-a po pitanju situacije u Siriji.

XS
SM
MD
LG