Linkovi

Ima li nade za diplomatsko rješenje iranskog nuklearnog programa?


Očekuje se da sutra u Ženevi, na razgovorima sa zapadnim silama, Iran izloži nove prijedloge u vezi sa svojim kontroverznim nuklearnim programom. Na zapadu vlada umjereni optimizam – jer ovo je prvi krug pregovora otkad je novi iranski predsjednik preuzeo dužnost.

Iranski manevri na Srednjem Istoku.

Američki borbeni avioni na pisti nosača aviona u Perzijskom Zaljevu.

Već godinama je takvo pokazivanje vojne snage naznaka neprijateljskog odnosa Irana i Zapada.

Ali, nakon sankcija koje su obogaljile iransku ekonomiju, sad je na sceni diplomatija.

Nedavno izabrani predsjednik Hassan Rouhani govori da je vrijeme za jedan novi pristup.On je tom prilikom kazao:

Iran će pripremiti novi pristup i predstaviti ga u Ženevi. Mi se nadamo da će u Ženevi biti poduzeti još efektivniji koraci kako bi se riješilo nuklearno pitanje.

Najveći i simbolični diplomatski proboj dogodio se kad je predsjednik Obama telefonom razgovarao sa svojim iranskim kolegom, otvorivši time put za moguće otopljenje u odnosima. To je stvorilo novu dinamiku, kaže ekspert za iranska pitanja, Patrick Clawson, i dodaje:

Ovaj tim želi da postigne dogovor koji je po iranskim uslovima i biće tu teških pregovora, ali oni žele taj dogovor.

Zapad od Irana želi da zaustavi proizvodnju uranijuma čistoće gotovo za oružje.

Odnosno, da se prekine rad podzemnog pogona Fordow, za kojeg Amerika i Izrael tvrde da je skriveni program za oružje, što Teheran negira.

Drugi veliki problem je pogon za proizvodnju teške vode u Araku, koji uskoro može proizvoditi plutonijum, što je drugi put ka nuklearnom oružju.

Zapad će željeti detaljan i strog program verifikacije, a državni sekretar Kerry naglašava da sad nije vrijeme za riječi nego za akciju.

Ono što nama treba je lista prijedloga od Irana kojima se potpuno objašnjava kako će oni svijetu pokazati da je njihov program miroljubiv., kaže državni sekretar Kerry.

Izrael prijeti vojnim akcijama ukoliko iranski program ne bude ugašen. Premijer Benjamin Netanyahu:

Sve dok Iran ne rastavi centrifuge ili plutonijumske reaktore, ne smije biti umanjivanja sankcija.

Iran želi oslobadjanje od sankcija koje su teško ograničile njegov naftni izvoz. Oni takodje žele pristup medjunarodnom monetarnom sistemu, nakon što je njihova valuta duboko pala na vrijednosti.

Ali, na kraju, kažu analitičari, jedna osoba će odlučiti hoće li Iran pristati na bilo koji dogovor - ayatollah Ali Khamenei.

Koliko god da smo optimistični kad se radi o diplomatskoj delegaciji naše drage zemlje i vlade, i dalje smo pesimistični kad se radi o Amerikancima., kaže Ayatollah Khamenei.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif imenovan je za šefa pregovaračkog tima svoje zemlje. Iranski državni mediji kažu da Teheran želi da zapadne sile na razgovore takodje pošalju šefove diplomatija.
XS
SM
MD
LG