Linkovi

U San Franciscu, tradicionalno novinarstvo oživljeno digitalnim putem


U San Franciscu, tradicionalno novinarstvo oživljeno digitalnim putem
U San Franciscu, tradicionalno novinarstvo oživljeno digitalnim putem

Web stranica The Bay Citizen udružuje tradicionalno novinarstvo s novim medijskim tehnologijama, uz poticanje lokalnog izvjestiteljskog i stvaralačkog angažmana

Zbog sve većeg broja Amerikanaca koji vijesti prate na internetu, novine i časopisi bore se za opstanak. No, jedna skupina naoko nespojivih partnera tvrdi da je pronašla način da tradicionalno novinarstvo održi na životu u ovom digitalnom dobu.

Kreatori web sajta The Bay Citizen, lansiranog prošli mjesec, kažu da to nije tipična web stranica. Glavni urednik Jonathan Weber na njoj objavljuje da je dugoočekivana revolucija napokon započela. Ovaj novinski sajt na elektronskoj mreži oslanja se na novinare s tradicionalnim istraživačkim vještinama i na pouzdane izvore, kako bi proizveo pisane priče na ekranu, ali i audio i video izvješća. Tu su također i suvremene ikone i rubrike za ostavljanje komentara, koje su danas poznate svim internet korisnicima. No, urednici Bay Citizena uz vijesti su dodali i grafike te interaktivne aplikacije.

Jonathan Weber nalazi načine za predstavljanje priča na Internetu koji nadilaze mogućnosti tiska: "Na primjer, možemo odabrati razne javno dostupne informacije – od podataka o kriminalu, do informacija o nekretninama ili, primjerice, stvarnih snimki kretanja taksija. Ako te podatke možemo organizirati i pružiti im pristup i sučelje s priborom koji je jednostavan ili čak zabavan za uporabu i tako omogućimo ljudima da primijene vlastite aplikacije na te podatke, onda posjetitelji sajta samo trebaju odabrati ono što ih zanima."

Rebecca Otto, koja stanuje u ovoj regiji San Franciska, nova je korisnica ovog web sajta. Bila je fascinirana interaktivnom kartom s ilustracijom uz priču o regiji solnih ravnica. "Mogli ste pogledati posebna područja unutar regije sa slanim vodama i stvarno saznati puno detalja koje ne biste inače mogli vidjeti u novinskoj priči. Tako sam se uhvatila da sam za tim člankom ostala puno duže i nakon toga stekla znatno dublje razumijevanje o toj temi nego što bi to inače bio slučaj."

Web sajtu The Bay Citizen pomažu kreativni i tehnološki napredni umovi sa Sveučilišta Kalifornije Berkeley. Neil Henry, dekan Fakulteta novinarstva, u potpunosti je preinačio nastavni program kako bi išao ukorak s digitalnim tehnologijama. Osim toga, pokrenuo je i Centar za digitalne medije za obuku studenata i doškolovanje novinara u digitalnoj tehnologiji i predstavljanju priča na multimedijalni način.

"Više od polovine novinara u ovoj regiji – u novinama, na radiju i televiziji – izgubilo je posao u posljednjih deset godina. I dalje smo svjedoci smanjivanja i nestajanja novina. Naši studenti na terenu, koji donose vijesti za lokalne sajtove koje smo kreirali, često su jedini izvjestitelji u ovim krajevima. Stoga vrlo ozbiljno osjećamo tu krizu. Gubi se nešto što je važno za naše društvo," kaže Henry.

Financijaš i filantrop Warren Hellman također vidi crnu budućnost u propadanju novinske industrije. Postao je, kaže, zabrinut zbog nedostatka lokalnih vijesti. Kako bi popunio tu ‘rupu,’ odlučio je osnovati neprofitne novine. No, nakon što se sastao s Neilom Henryjem i ostalim građanskim čelnicima i medijskim stručnjacima, Hellman je iz svoje obiteljske zaklade odvojio pet milijuna dolara kao početni kapital za sajt Bay Citizen.

"To što smo stvorili je mnogo uzbudljivije nego što smo mislili – pravo čvorište vijesti, svojevrsni partner raznim potencijalnim korisnicima," kaže Hellman.

The Bay Citizen već surađuje s listom New York Times: za lokalno izdanje ovih novina dva puta tjedno tiska dvije stranice vijesti iz regije zaljeva San Franciska. Urednici se nadaju da će svoje članke moći prodati i drugim nacionalnim izdanjima, kao i radiju, televiziji te internetskim stranicama. Njihove će se vijesti moći primati i putem mobitela i društvenih medija.

Ponajviše, urednik Jonathan Weber obećaje da će The Bay Citizen svoje čitatelje držati informiranima, što je i cilj samog novinarstva: "Još jedna stvar koju omogućava Internet, a koja je vrlo značajna, je istinski angažman u procesu stvaranja vijesti i puno intimniji odnos između novinara i čitatelja. A ponekad čitatelji mogu biti i izvjestitelji. Stoga je veliki dio misije za nas poticanje angažmana u svakodnevnim događajima."

Upravo tako će građani ove regije San Franciska ostvariti svoju građansku dužnost, a u isto vrijeme biti informirani o lokalnim događajima.

XS
SM
MD
LG