Linkovi

U SAD studira rekordni broj stranih studenata


Лідер руху "П'ять зірок", комедійний актор Беппе Грілло з дружиною. Рух набрав на виборах 19 % голосів у палаті депутатів та 16,5% у верхній палаті.
Лідер руху "П'ять зірок", комедійний актор Беппе Грілло з дружиною. Рух набрав на виборах 19 % голосів у палаті депутатів та 16,5% у верхній палаті.

Kina je prestigla Indiju kao zemlja s najviše studenata u Sjedinjenim Državama

Prošli tjedan Institut za međunarodno obrazovanje u New Yorku objavio je svoje godišnje izvješće o stranim studentima u Sjedinjenim Državama. Prema tom izvješću više od šesto devedeset tisuća inozemnih studenata je prošle školske godine pohađalo američka sveučilišta. To je rekordni broj, za tri posto viši nego prošle godine, što se uglavnom može pripisati velikom porastu iz jedne zemlje – Kine. Kina je time prestigla Indiju kao zemlja s najviše studenata u Sjedinjenim Državama. Predsjednik tog instituta Allan Goodman, kaze da je ekonomska kriza možda smanjila rast broja studenata iz drugih zemalja.

"Stopa rasta broja stranih studenata u Americi je prošle godine nešto usporila, što mislimo da je odraz globalne recesije. Također broj američkih studenta koji studiraju vani je takodjer malo opao. Stoga smo mišljenja da su ti tijekovi osjetljivi na stvari kao što su ratovi, revolucije, recesije i prirodne nepogode."

Institut za međunarodno obrazovanje objavljuje izvješće pod nazivom "Otvorena vrata" uz pomoć američkog Državnog tajništva. Najnovije izvješće barata podacima iz zadnje školske godine završene ovog lipnja. Prema njemu iz Kine je došlo 127 tisuća studenata što je 30 posto vise od prošle godine. Indija je zadnjih osam godina uzastopno držala čelno mjesto, no prošle je godine pala na drugo mjesto, dok je treća Južna Koreja.

Od zemalja iz kojih dolazi veliki broj studenata, Japan je zabilježio najveći pad od 15 posto. Već devetu godinu za redom Sveučiliste Southern California u Los Angelesu ima najviše stranih studenata – skoro osam tisuća. Strani studenti najčešće studiraju poslovanje i upravu poduzeća, a potom slijedi studij za inženjera.

Međutim ovo izvješće je uočilo smanjenje intenzivnih programa učenja engleskog jezika, za što Allan Goodman također okrivljuje recesiju, obzirom da je to često najskuplje za studente na početku studija. Također Goodman ukazuje na povećanje broja stranih studenata u dodiplomskih programima.

"Povijesno gledano, strani studenti su u Ameriku dolazili ponajviše na postdiplomske studije, no posljednjih smo nekoliko godina uočili pojavu skoro jednako jakog interesa za dodiplomsko obrazovanje. Mislim da će se taj trend nastaviti i u budućnosti, obzirom da su Sjedinjene Države uistinu jedinstvena država, s četiri tisuće akreditiranih fakulteta i sveučilišta, u kojima strani studenti predstavljaju samo oko tri posto ukupnog broja polaznika.

A to znači, kaže on, da još ima puno prostora za napredak.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG