Linkovi

Republikanski predsjednički kandidati prijete Iranu


Republikanski predsjednički kandidati prijete Iranu
Republikanski predsjednički kandidati prijete Iranu

Republikanski predsjednički kanidat Rick Santorum: "Ja bih rekao Iračanima: ili otvorite svoje pogone, demontirajte ih i stavite ih na raspolaganje inspektorima, ili ćemo vam uništiti te pogone zračnim udarima i to objaviti u javnosti."

U izbornoj utrci za nominaciju Republikanske stranke, predsjednički kandidati upućuju verbalne uvrede Iranu, uslijed napetosti u zemljama Perzijskog zaljeva.

Iranska vojska zauzela je oštriji stav prema Sjedinjenim Državama, budući da nove ekonomske sankcije, kako se čini, uvelike usporavaju ekonomiju te zemlje. Iranska mornarica nedavno je završila vježbe u blizini strateški važnog Hormuškog tjesnaca, ključnog puta za transport nafte iz Perzijskog zaljeva. Teheran prijeti ometanjem pomorskog prometa kroz tjesnac ako zapadne sile nametnu sankcije na izvoz iranske nafte. Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney kritizira politiku administracije predsjednika Obame prema Iranu:

"On nije uspio uvesti strožije sankcije. Nije uspio podržati disidente u Iranu kad su izašli na ulice. A nije uspio niti stvoriti realistične planove i vojne opcije kako bi se spriječilo Iran da proizvodi nuklearno oružje."

Zapadne zemlje optužuju Iran, tvrdeći da pokušava proizvesti nuklearno oružje pod krinkom energetskog programa u civilne svrhe, što Teheran opovrgava. Republikanski predsjednički kanidat Rick Santorum ističe:

"Ja bih rekao Iračanima: ili otvorite svoje pogone, demontirajte ih i stavite ih na raspolaganje inspektorima, ili ćemo vam uništiti te pogone zračnim udarima i to objaviti u javnosti."

Analitičari kažu da, unatoč strogoj retorici republikanaca prema Iranu, njihovi se stavovi ne razlikuju puno od tekuće američke politike. James Lindsay iz Vijeća za vanjskopolitičke odnose:

"Ima puno udaranja po stolu i pokušaja da se ustanove prijetnje. No, premalo se govori o tome što bi konkretno trebalo učiniti."

Međutim, ne podržavaju svi republikanski kandidati vojnu akciju protiv Irana. Ron Paul, kongresmen koji se zalaže protiv rata, poziva na opreznost:

"Ako reagiramo preoštro i sudjelujemo u bombardiranju Irana, imat ćemo puno više problema."

Analitičari kažu da predsjednički kandidati često koriste vanjskopolitička pitanja kako bi pokazali moć jer tvrde da su voljni uporabiti američku vojnu moć za postizanje svojih ciljeva u inozemstvu. Jennifer Lawless predaje političke znanosti na Sveučilištu American:

"Iran je nepoznanica, mi ne znamo koliko je njihov nuklearni kapacitet. Ne znamo što ćemo konkretno po tom pitanju učiniti niti što nas čeka u budućnosti. Zbog toga ta situacija republikanskim kandidatima pruža priliku da zauzmu svoja hipotetička stajališta i pokušaju uvjeriti glasače da su u pravu."

Međutim, neki Amerikanci iranskog porijekla kažu da su ovakvi oštri komentari Republikanaca nepromišljeni. Jamal Abdi direktor je za politiku pri Iransko-američkom nacionalnom vijeću:

"Ono što vam donosi ratobornost i zveckanje oružjem je retorika koja podrazumijeva vojne opcije, odnosno rat."

Jamal Abdi se nada da će se američka politika prema Iraku okrenuti od strožijih sankcija prema pregovorima, no priznaje da je taj potez malo vjerojatan u godini američkih predsjedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG