Linkovi

U procjeni izgleda za 2011. najsvjetlija točka - medicinska tehnologija


Tim Mack iz organizacije World Future Society
Tim Mack iz organizacije World Future Society

Organizacija World Future Society u svojoj godišnjoj prognozi pruža uvide u ono što bi se moglo dogoditi i upozorenja o potencijalnim globalnim problemima

Godina 2010. bila je ispunjena i prepunjena ekstremnim vremenskim prilikama, ekonomskom krizom i prijelomnim dostignućima u medicinskoj tehnologiji. Što svi ti događaji znače za budućnost, točnije za dolazeću 2011.? Organizacija nazvana World Future Society u svojoj godišnjoj prognozi pruža uvide u ono što bi se moglo dogoditi i upozorenja o potencijalnim globalnim problemima.

Tim Mack direktor je World Future Society, organizacije koja objavljuje godišnju prognozu o tome kako će ekonomija, tehnologija i društvo oblikovati svijet. On kaže da je svijetla točka u najnovijoj prognozi – medicina: "Bio sam iznenađen ogromnim napretkom na polju medicinske tehnologije."

Mack kaže da polja nanotehnologije, biotehnologije i informacijske tehnologije djeluju zajedno i stvaraju nove načine za pomaganje pacijentima: "Nove načine za dopremu lijeka točno do mjesta djelovanja, nove načine za dijagnosticiranje unutar tijela bez invazivne kirurgije."

Napredak na polju umjetne inteligencije, kaže Mack, mogao bi dovesti do budućnosti u kojoj će se za onemoćale pacijente skrbiti robotske njegovateljice, aktivirane glasom.

Što se tiče okoliša, Mack predviđa da će problemi izazvani klimatskim promjenama i dalje rasti sve dok ne budu poduzeti globalni napori za preokretanjem tog trenda: "Na nekim područjima niti ne shvaćamo posljedice klimatskih promjena. Recimo, u oceanima: ne govorim o oceanskim strujama nego o načinima na koje bi promjene temperatura oceana mogle pogoditi širok spektar bioloških i ekoloških struktura."

Velik problem je, kaže Mack, i doprinos Kine svjetskim ekološkim problemima: "Njihov nedostatak predanosti zaštiti okoliša, nastavak uporabe ugljena u proizvodnji struje i drugim energetskim sustavima izaziva zagađenje koje se širi globalno."

S pozitivne strane, međutim, Mack ističe novu generaciju Kineza koji pokušavaju promijeniti ekološku politiku svoje zemlje.

Po pitanju ekonomije, Mack kaže da, premda je gospodarska kriza u Sjedinjenim Državama dovela do promjene u načinu na koji se obavljaju poslovi, budućnost je i dalje nesigurna: "Ne znamo kad i ako recesija dođe do jasnog kraja, što ćemo naći, jer se dogodilo toliko mnogo – nazovimo ih – 'adaptacija' u ekonomskom sustavu."

Kompanije ukidaju tradicionalne mirovinske i zdravstvene beneficije uposlenicima, a Mack kaže da nije jasno hoće li te beneficije biti vraćene.

XS
SM
MD
LG