Linkovi

U predstavi "Gatz", klasik F.S. Fitzgeralda prenesen na pozornicu od riječi do riječi


Narrator Scott Shepherd reads 'The Great Gatsby' aloud as a party scene is acted out during a performance of 'Gatz" at New York's Public Theater.
Narrator Scott Shepherd reads 'The Great Gatsby' aloud as a party scene is acted out during a performance of 'Gatz" at New York's Public Theater.

Tijekom 6 i pol sati, publika bude prebačena u svijet Velikog Gatsbyja kako glumci prelaze postupno iz uloga uredskih činovnika u Fitzgeraldove likove

Roman "Veliki Gatsby", Francisa Scotta Fitzgeralda, postao je dio kolektivne američke mašte otkako je objavljen, 1925. Raskošna priča o varljivosti 'američkog sna' bila je adaptirana za film, televiziju, pa čak i operu. No, jedna ambiciozna kazališna družina iz New Yorka odlučila je postaviti svaku riječ iz romana na pozornicu, u 6 i pol-satnoj obradi koja je dočekana hvalospjevima kritičara.

Kad publika uđe u Public Theater, postava pozornice niti izdaleka ne podsjeća na jazz age, dvadesetih godina prošlog stoljeća, kad se zbiva radnja Fitzgeraldovog romana. To je najsumorniji mogući ured - sivi zidovi, istrošen namještaj, prastari kompjuter, stara pisaća mašina.

Na početku predstave, muškarac u plavoj košulji uđe i pokuša upaliti kompjuter, nekoliko puta, bezuspješno. Tada, slegnuvši ramenima, on izvadi džepno izdanje Velikog Gatsbyja i počne ga naglas čitati: "U mojim mlađim i znatno ranjivijim godinama, otac mi je dao jedan savjet koji odonda stalno premećem u mislima. Kad god poželiš nekoga kritizirati, rekao mi je, samo se sjeti da nisu svi ljudi u svijetu uživali sve one prednosti koje si ti imao."

I tako kroz slijedećih 6 i pol sati - kojima treba dodati dvije pauze i jedan prekid za večeru! - publika bude prebačena u svijet Velikog Gatsbyja, kako svi uposlenici u misterioznom uredu romanu udišu život. I, na neki način, kako odmiče predstava, tako i muškarac u plavoj košulji postaje Nick Carraway, pripovjedač romana, prijatelj i osoba od povjerenja Jaya Gatsbyja, milijunaša koji je svoje bogatstvo sve sam stvorio.

Predstavu, naslovljenu "Gatz", kazališni kritičar New York Timesa Ben Brantley nazvao je podjednako i nevjerojatnom i uzbudljivom: "To se stvarno ne može nazvati prirodnim dramskim materijalom. Čitanje je pasivna aktivnost. Ali, ovo je zaista dinamična predstava: ona nekako uspijeva otkriti kazališni oblik za vrlo osobni i privatni čin čitanja."

Već 19 godina, John Collins režira svaku produkciju eksperimentalne kazališne družine Elevator Repair Service. On smatra da je stvaranje kazališta iz nevjerojatnog temeljni dio misije ove družine. I zaista, kad je jedan od članova družine predložio obradu Velikog Gatsbyja, Fitzgeraldovog oštrookog pogleda na američki san i njegovo naličje, svi su objeručke to prihvatili.

Dok su još razmišljali o načinima scenskog oživljavanja romana, održavali su probe u jednom sumornom uredu na Manhattanu, prilično nalik onome koji se vidi na sceni predstave. "Taj je bijedan ured na neki način imao odjeka u romanu: Nick, iz romana, ima vrlo skroman posao ... on prodaje obveznice i često kaže kako malo zarađuje. Ne samo da sam vidio odjek u romanu, nego je za mene taj ured postao izvjesno misteriozno platno na koje će se projicirati knjiga," kaže Collins.

I tako dok muškarac u plavoj košulji čita roman, uredski uposlenici ulaze i izlaze radeći svoje poslove - donoseći okružnice, kupeći poštu ... malo pomalo oni počinju vrlo suptilno nalikovati likovima romana. Negdje u prvih dvadesetak minuta, činovnik koji postane Tom Buchanan izrekne jednu rečenicu dijaloga. I za kratko, scene iz Velikog Gatsbyja se događaju usred tog ureda, sve uz obilje papirnatih i plastičnih čaša.

Prije nego što je počeo pripremati predstavu, redatelj Collins nije nikad pročitao Velikog Gatsbyja: "Iznenadilo me koliko je roman izgledao suvremen. Iznenadilo me isto tako i koliko je podjednako verbalno efikasan, a ipak liričan, poput savršene pjesme. Sjećam se da sam pomislio kako svaka riječ izgleda neophodna."

I tako je vrlo rano pala odluka da se koristi svaka riječ romana. Scott Shepherd, kao pripovjedač, izgovara najveći broj tih riječi. Kaže da se osjeća poput maratonca. No, kako dođe zadnji sat predstave, knjiga se ostavi po strani i Shepherd zaista postaje Nick.

"Gatsby je vjerovao u zeleno svjetlo, u orgijajuću budućnost koja, godinu za godinom, izmiče negdje pred nama. Pobjegla nam je onomad, ali, nema veze. Sutra ćemo trčati brže, protegnuti ruke dalje. I, onda, jednog lijepog dana ... Tako idemo dalje, brodovi protiv struje, nošeni neumitno natrag u prošlost."

Predstava Gatz igra u njujorškom Public Theater do 28. studenog.

XS
SM
MD
LG