Linkovi

U posljednjim satima pred izborne odbore u Iowi, još nema favorita


U posljednjim satima pred izborne odbore u Iowi, još nema favorita
U posljednjim satima pred izborne odbore u Iowi, još nema favorita

Iako Republikanci očekuju rekordni odaziv birača, ne zna se koliko će ih zaista izaći napolje na ledene temperature

Dok republikanski kandidati za američkog predsjednika posljednjim naporima pokušavaju privući još neopredijeljene glasače, organizatori privode kraju pripreme za glasanje izbornih odbora koje će se održati za nešto manje od tri sata po lokalnom vremenu u saveznoj državi Iowi. Republikanci kažu da očekuju rekordni odaziv birača budući da je Iowa prva država u zemlji koja bira favorita među republikanskim kandidatima.

U sjedištu Republikanske stranke u glavnom gradu Iowe, Des Moinesu, volonter na izbornim odborima Jim Arneson obavlja telefonske pozive u posljednjim naporima da pridobije dodatne volontere na glasačkim lokacijama u gradu:

"Veliki broj ljudi ne želi doći rano, zauzeti svoje mjesto i stvarno se potruditi da rade svoj posao."

No, Jim Arneson nije jedan od njih. On se trudi motivirati ljude da dođu pomoći pri glasanju - kako očekuju republikanski kandidati - rekordnog broja birača širom države:

"Mnogi misle da će se samo pojaviti ovdje niotkuda. Jednostavno ne znam što očekivati."

"Cijelu sam godinu govorio da bi se, ukoliko ne bude prehladno, broj birača mogao popeti do 140 tisuća," kaže republikanac iz Iowe Darrell Kearney i dodaje da bi to bilo 15 tisuća glasača više nego na posljednjim izbornim odborima. No, s većim brojem glasača dolazi i veća neizvjesnost. Darrell Kearney ističe da je broj još neopredijeljenih glasača također rekordno visok:

"Prije četiri godine bilo ih je oko 30 posto. Danas ih je 41 posto, što je ogroman broj. To znači da se glasači neće odlučiti sve dok ne stignu na samo mjesto glasanja."

Jedan od neopredijeljenih glasača je Robert Goebel:

"Ovo je za nas prvi izborni odbor u Iowi. U Iowu smo doselili prije nešto manje od četiri godine i iščekivali smo ovaj događaj s veseljem."

On kaže da, kad je živio u Kaliforniji, nije se moglo izravno doći do kandidata poput Rona Paula:

"Tijekom političkih kampanja, kandidati su praktički bili nepristupačni. Pravo je osvježenje za moju ženu i mene i stvarno fascinantno da se s kandidatima možete osobno upoznati i razgovarati."

Međutim, takvi susreti 'u živo' nisu mu pomogli da se odluči koga će večeras podržati. I Debbie Chambers se još nije uspjela odlučiti za svog favorita. Ona želi više saznati o stajalištu kongresnika Rona Paula o - za nju najvažnijem pitanju - zdravstvenom osiguranju:

"Želim saznati u kom smjeru ide taj sistem i na koji način će utjecati na Amerikance koji nisu zdravstveno osigurani."

Svi kandidati suočeni su sa sličnim pitanjima na svojim kampanjama u Iowi koje se približavaju kraju. Darrell Kearney kaže da je upoznao svakog republikanskog predsjedničkog kandidata od 1976. godine, no da ovogodišnju republikansku utrku smatra jednom od najnesigurnijih:

"Nikad nije bilo ovako nesigurno, do posljednjih dana. To je vrlo neobično. Zato mislim da je nemoguće predvidjeti tko će pobijediti."

A nemoguće će biti predvidjeti i vremenske uvjete te koliko će birača biti voljno izaći na ledene temperature.

XS
SM
MD
LG