Linkovi

U posljednjih pet godina samoubojstvo je počinilo 1100 američkih vojnika


U posljednjih pet godina samoubojstvo je počinilo 1100 američkih vojnika
U posljednjih pet godina samoubojstvo je počinilo 1100 američkih vojnika

Radna skupina oružanih snaga koja je proučavala problem navodi niz rizičnih faktora - višestruke ratne rasporede u ratovima u Iraku i Afganistanu, te nedovoljno vremena za psihički oporavak između borbenih misija

Broj samoubojstava u američkim vojnim snagama stalno je rastao zadnjih pet godina. dostigavši rekordnu razinu. Jedna kongresna radna skupina, zadužena za ocjenu tog problema, svoje je preporuke ovih dana predala ministru obrane Robertu Gatesu.

Prošle godine, Glas Amerike je izvijestio o smrti Thomasa Johna Sweeta, mladića koji se prijavio u američku vojsku ravno iz srednje škole. Bio je primljen usprkos problema sa srcem i poremećaja pažnje. Nakon što je bio raspoređen u Irak, zamolio je majku da mu pošalje lijekove za održavanje pažnje. Njegova majka, Liz Sweet, kazala je da je nakon jednog incidenta koji je, kako izgleda, rezultirao iz Sweetovog poremećaja pažnje, njegov narednik naznačio da će Sweet biti vraćen na niži rang. Pet minuta nakon rasprave s narednikom, John Sweet se ustrijelio.

Vojska je njegovu smrt ocijenila samoubojstvom, jednim od 1100 koliko ih se dogodilo u američkim vojnim snagama između 2005. i 2009. Broj samoubojstava u vojsci premašio je slične brojke među civilima, a ove godine je ponovno u rastu. U kolovozu prošle godine, Kongres je osnovao radnu skupinu sa zadatkom pročavanja načina prevencije samoubojstava u oružanim snagama. General-bojnik Philip Volpe kaže da je zaključak panela da se samoubojstva mogu spriječiti. "Da i jedan od boraca za našu zemlju izgubi život samoubojstvom, neprihvatljivo je! Ni sada, niti ikad!" - rekao je general Volpe.

Radna skupina navodi niz rizičnih faktora za samoubojstvo, među kojima višestruke ratne rasporede u ratovima u Iraku i Afganistanu, te nedovoljno vremena za psihički oporavak između borbenih rasporeda. No, navode se i drugi faktori, kao i zaključak da su vodeći uzroci samoubojstava u vojsci jednaki kao i u civilnom životu, kaže Robert Certain, umirovljeni vojni kapelan: "Najveći razlozi su propale intimne veze, velika financijska zaduženost, te pravni problemi. Ako tome dodate i malo alkohola, onda dobijete smrtonosnu mješavinu."

Radna skupina preporuča provođenje preventivnog programa pod izravnim nadzorom ministra obrane. Poziva se na podučavanje vojnog osoblja u prepoznavanju sklonosti samoubojstvu, te uklanjanju stigme od liječenja mentalnih problema. "Vrlo je važno da imamo čitav niz različitih programa koji problemu pristupaju sa svih strana, od prevencije, do rane identifikacije i intervencije u smislu promjene ponašanja, kao i strateške poruke, angažman čelništva i obuku na svim razinama" - rekao je general Volpe.

Vojska je već poduzela korake ka prevenciji kroz obuku vojnika da pomognu kolegama koji se nalaze u rizičnoj situaciji. U slučaju Josepha Sandersa, to je značilo spašen život. On se htio ustrijeliti kad ga je supruga nazvala u Irak i zatražila razvod. No, puška nije opalila jer je jedan njegov zabrinuti kolega iz nje večer ranije uklonio iglu okidača.

XS
SM
MD
LG