Linkovi

Putin jača mjere sigurnosti na mostu koji povezuje Krim i Rusiju nakon eksplozije


Eksplozija na mostu koji povezuje Krim i Rusiju.
Eksplozija na mostu koji povezuje Krim i Rusiju.

Eksplozija u subotu izazvala je djelomično urušavanje mosta koji povezuje poluostrvo Krim s Rusijom, oštetivši važnu arteriju snabdijevanja za posrnule ratne napore Kremlja u južnoj Ukrajini.

Odgovornost za eksploziju u kojoj su poginule tri osobe niko nije odmah preuzeo. Predsjednik regionalnog parlamenta na Krimu koji podržava Rusija optužio je Ukrajinu, ali Moskva to nije učinila. Ukrajinski zvaničnici su više puta prijetili udarom na most, a neki su pohvalili uništenje u subotu. Ali Kijev nije preuzeo odgovornost.

Eksplozija, za koju su ruske vlasti saopštile da je izazvana kamionom bombom, rizikovala je oštru eskalaciju u ruskom osmomjesečnom ratu. Neki ruski zakonodavci su pozvali predsjednika Vladimira Putina da proglasi "kontraterorističku operaciju", odbacivši termin "specijalna vojna operacija".

Putin je kasno u subotu potpisao dekret kojim se pooštrava sigurnost za most i energetsku infrastrukturu između Krima i Rusije i angažovao je rusku federalnu bezbjednosnu službu (FSB).

Most ima željeznički i automobilski dio.

Rusija je otvorila dio za automobilski promet u maju 2018. Paralelni most za željeznički promet otvoren je sljedeće godine.

Projekat vrijedan 3,6 milijardi dolara opipljiv je simbol pretenzija Moskve prema Krimu.

To je bila jedina ruska kopnena veza s poluotokom sve dok ruske snage nisu zauzele više ukrajinskog teritorija na sjevernom kraju Azovskog mora u teškim borbama, posebno oko grada Mariupolja, ranije ove godine.

Ruski nacionalni antiteroristički komitet saopćio je da je zbog bombe u kamionu zapaljeno sedam željezničkih vagona koji su prevozili gorivo, što je rezultiralo "djelimičnim urušavanjem dva dijela mosta". Poginuo je par koji se vozio u vozilu na mostu, saopštio je ruski Istražni komitet. Nije navedeno ko je treća žrtva.

Radnici popravljaju željeznički dio Krimskog mosta koji povezuje rusko kopno i poluostrvo Krim preko Kerčkog moreuza, 8. oktobra 2022.
Radnici popravljaju željeznički dio Krimskog mosta koji povezuje rusko kopno i poluostrvo Krim preko Kerčkog moreuza, 8. oktobra 2022.

Sva vozila koja prelaze most trebalo bi da budu podvrgnuta najsavremenijim kontrolama na eksploziv. Kamion koji je eksplodirao bio je u vlasništvu stanovnika Krasnodarskog kraja na jugu Rusije, saopštio je Istražni komitet, dodajući da je pretresen dom muškarca, a stručnjaci pregledavaju rutu kamiona.

Privremeno je obustavljen željeznički i automobilski saobraćaj preko mosta. Automobilski saobraćaj nastavljen je u subotu popodne na jednoj od dvije veze koje su ostale netaknute, rekao je lider Krima kojeg podržava Rusija Sergej Aksjonov.

Željeznički saobraćaj se nastavljao sporije odvijati. Dva putnička voza napustila su krimske gradove Sevastopolj i Simferopolj i krenula prema mostu u subotu uveče. Putničke trajektne veze između Krima i ruskog kopna ponovo su pokrenute u nedjelju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG