Linkovi

U Philadelphiji, kompjuteri i Internet za sve, pa i beskućnike


U Philadelphiji, kompjuteri i Internet za sve, pa i beskućnike
U Philadelphiji, kompjuteri i Internet za sve, pa i beskućnike

Više od četvrtine američkih obitelji nema pristup kompjuteru ili internetu, niti kod kuće ni negdje drugdje u blizini

Ujedinjeni narodi su nedavno proglasili pristup internetu ljudskim pravom. Ali, u Sjedinjenim Državama – kao i u mnogim drugim zemljama -, milijuni ljudi nemaju pristup bogatstvu informacija koje se nalaze online. Pojedinačne zajednice pokušavaju suziti taj digitalni jaz, ali, s tehnologijom koja se toliko brzo poboljšava i mijenja, teško je predvidjeti buduće tehnološke potrebe nekog grada. Kako to pokušavaju riješiti u Philadelphiji?

Sedmogodišnja Lonette Wiley namrštena je u dubokoj koncentraciji dok mišem pomiče strelicu po ekranu svog kompjutora. Jednim prstom, utipkava naziv jednog od svojih omiljenih web sajtova.

Voli slati email poruke svom tati, a voli i razgovarati s prijateljima na Facebooku. A, uči i pretraživati online u potrazi za potrebnim informacijama: "Ponekad, učiteljica mi postavi pitanja, a ja onda tražim na Googleu što mi treba za odgovore."

No, prošle godine, ova se učenica drugog razreda mučila da napravi svoje domaće zadaće. Jedini kompjuter koji je mogla koristiti nalazio se u školskoj knjižnici, a ta bi zatvarala vrata dva sata nakon što bi završila škola. Kako Lonette još uvijek uči gdje je koje slovo na tipkovnici, nikad nije imala dovoljno vremena da završi zadaću.

Lonette trenutno s majkom živi u skloništu za beskućnike u Philadelphiji, ustvari u posebnom hitnom centru koji služi kao prijelazno stanovanje za samohrane majke beskućnice i njihovu djecu. Deseci obitelji koje žive u tom skloništu nisu imali pristup kompjuteru ... sve do prošlog tjedna, kad je gradska uprava otvorila u centru otvorila kompjutersku učionicu.

Živjeti u digitalnom 'srednjem vijeku' djeci je otežavalo izradu domaćih zadaća, a majkama, poput Florence Delbridge, onemogućilo je da se nauče radu s kompjuterom u potrazi za poslom.

"Nikad nisam imala pristup kompjuteru, pa tek sad učim. Upisana sam i na tečajeve i volim učiti što god mogu, jer nikad ranije nisam imala priliku," kaže Delbridge.

Više od četvrtine američkih obitelji nema pristup kompjuteru ili internetu, niti kod kuće ni negdje drugdje u blizini. Taj je udio još i veći u Philadelphiji, gdje si kompjuter, prema procjenama gradskih dužnosnika, 41 posto stanovnika ne može priuštiti. Ali, gradonačelnik Michael Nutter planira promijeniti takvo stanje: "Ne možete biti stvarno slobodni ako nemate informacije. Ne možete biti povezani sa svijetom ako nemate sposobnost za povezivanje."

I tako je gradonačelnik Nutter najnovijem planu infrastrukture dodao poboljšanja kompjuterske tehnologije. Uobičajeno infrastrukturni planovi izlažu idejne zamisli – ili čak i provedbene planove – za buduće prijevozne sustave, opskrbu vodom , strujom, plinom, razvoj kanalizacijske mreže, stambene građevinske projekte, te javne zgrade.

No, stručnjaci poput Andrewa Bussa, iz Gradskog odjela za tehnologiju, kažu da je poboljšanje digitalne tehnologije ključni korak u premošćivanju digitalnog jaza: "To je novi način gledanja da se tehnologiju doživljava kao dio gradske infrastrukture i to diljem čitavog grada, što je jako važno."

Toliko važno da, kroz slijedeće dvije godine, Philadelphia planira postaviti 48 kompjuterskih centara - poput onoga u skloništu za beskućne majke i djecu – u ostala gradska skloništa za beskućnike, u rekreacijske centre i u knjižnice. Isto tako, više od 5 tisuća prijenosnih kompjutera bit će podijeljeno siromašnim obiteljima, a po gradu će postojati brojna mjesta za besplatno bežično uključivanje na Internet.

Projekt će približiti grad digitalnoj jednakosti – što je važan cilj, smatra Nicol Turner Lee. Ona je direktorica Instituta za medije i tehnologiju pri Združenom centru za političke i ekonomske studije: "Ono što je počelo kao rasprava o digitalnom jazu, gdje se radilo o pristupu javnosti kompjuterima i internetu, pretvorilo se u pokret za napredno uključivanje i digitalnu jednakost, što građanima omogućuje da u potpunosti realiziraju sve koristi tog pomagala i te platforme koja može značajno unaprijediti kvalitet njihovih života."

Kompjuterski centri i učionice odličan su način da se siromašnim obiteljima omogući pristup kompjuterima i internetu, ali gospođa Lee kaže da bi voljela vidjeti gradove kako ulažu u projekte koji dovode Internet izravno u domove građana.

Uz Philadelphiju, i drugi američki gradovi poduzimaju korake za zatvaranje digitalnog jaza. Gradonačelnik San Francisca nada se da će u čitavom gradu omogućiti besplatni ili jeftini pristup internetu. Minneapolis, pak, sudjeluje programu razmjene kompjutera, kojime se obnovljeni i popravljeni kompjuteri daju besplatno siromašnim obiteljima. U manjim zajednicama, poput Binghamtona u saveznoj državi New York, najviše se pažnje posvećuje poduci digitalne pismenosti djece i nezaposlenih građana.

XS
SM
MD
LG