Linkovi

U ovogodišnjoj zbirci zvučnih zapisa Kongresne knjižnice: Cvrčak Cvrki, Little Richard, Tupac Shakur...


Da bi postale dio registra, skladbe moraju biti barem 10 godina stare, te ih se mora smatrati značajnima s kulturnog, povijesnog i estetičkog aspekta. Ovogodišnji odabir sastoji se od istaknutih skladbi raznovrsnih glazbenih žanrova – od jazza, rocka i rapa, do onih s Broadwaya i iz jednog filmskog klasika

Kongresna knjižnica u Washingtonu unijela je još jednu kolekciju najznačajnijih skladbi u američkoj glazbenoj povijesti u svoj Nacionalni registar zvučnih zapisa. Da bi postale dio registra, skladbe moraju biti barem 10 godina stare, te ih se mora smatrati značajnima s kulturnog, povijesnog i estetičkog aspekta. Ovogodišnji odabir sastoji se od istaknutih skladbi raznovrsnih glazbenih žanrova – od jazza, rocka i rapa, do onih s Broadwaya i iz jednog filmskog klasika.

Jedan od najzapamćenijih likova Walta Disneyja je Cvrčak Cvrki iz crtanog filma Pinnochio snimljenog 1940. godine. Majušni, brbljavi cvrčak vladao je ekranom i osvojio publiku, osobito pjesmom “When You Wish Upon A Star.” Ta pjesma, inače ovjenčana Oskarom, postala je jednim od 25 naslova uključenih u ovogodišnju, osmu po redu, kolekciju Kongresne knjižnice, u Nacionalnom registru zvučnih zapisa.

Začetnik R&B-a, Little Richard, zaslužio je svoje mjesto na popisu najkvalitetnijih skladbi Kongresne knjižnice svojim debitantskim singlom i pjesmom koja je prethodila rođenju rock and rolla, “Tutti Frutti.” Objavljena 1955. godine, bila je to prva od preko desetak R&B hitova Little Richarda koja se plasirala među deset najboljih pjesama ovog žanra u sljedeće tri godine. Među ostalima, na ovogodišnjem se popisu nalazi i snimka iz 1923. godine, “Canal Street Blues,” u izvedbi Creole Jazz Banda Kinga Olivera, zatim jedna borbena pjesma američkih marinaca, potom “Gypsy,” u izvedbi izvorne broadwayske postave iz 1959.-e, te nekoliko skladbi iz posljednjih 40 godina - Lorette Lynn, Willeja Nelsona, Patti Smith, i sastava R.E.M. i The Band.

Tu je i skladba sastava The Band “Up On Cripple Creek” iz ranih sedamdesetih. Ove godine po treći put je na popis najboljih stavljena jedna rap ili hip-hop skladba – “Dear Mama,” Tupaca Shakura. Ova pjesma, po mišljenju Kongresne knjižnice, predstavlja dirljivu počast Tupacovoj majci, kao i majkama svugdje u svijetu.

AUDIO – “Dear Mama”

XS
SM
MD
LG