Linkovi

U Njemačkoj, Danskoj i Norveškoj ublažene mjere za suzbijanje pandemije


Security employee disinfect shopping carts at the entrance of a garden store in Munich, Germany, Monday, April 20, 2020.
Security employee disinfect shopping carts at the entrance of a garden store in Munich, Germany, Monday, April 20, 2020.

Njemačka, Danska i Norveška danas su nastavile sa otvaranjem radnji i službi koje nisu samo za vitalne potrebe građana. 

Njemačka je nakon četiri nedjelje napravila prvi korak ka popuštanju mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Trgovinama površine do 800 kvadratnih metara i zajedno sa autosalonima, prodavnicama bicikala i knjižarama bilo koje veličine dozvoljeno je da ponovo rade od danas. Radnje su otvorene na osnovu sporazuma savezne vlade i vlada saveznih država.

Vlade saveznih država odgovorne su za uspostavljanje i ukidanje mjera, te tako postoje razlike među regionima.

U nekoliko država đaci srednjih škola polagaće završni ispit, mada se ne očekuje da će škole početi da rade bar još dvije nedjelje.

U Danskoj su od danas ponovo otvoreni frizerski saloni, stomatološke ordinacije, saloni za tetovaže, saloni za fizioterapiju i autoškole.

Međutim, oni će morati da poštuju određene norme kao što su fizičko distanciranje, uklanjanje časopisa iz čekaonica, mogućnost pranja i dezinfekcije ruku, temeljno čišćenje i skraćeno radno vrijeme.

Danska je ranije djelimično otvorila škole, takođe sa mjerama predostrožnosti.

U susjednoj Norveškoj predškolske ustanove koje su bile zatvorene od 12. marta ponovo su otvorene, prenijela je norveška novinska agencija NTB.

U toj zemlji od danas ponovo rade stomatolozi, fizioterapeuti i optičari.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG