Linkovi

U New Yorku završen skup posvećen Daytonskom mirovnom procesu


Skup u New Yorku bio je posvećen 15. godišnjici potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma
Skup u New Yorku bio je posvećen 15. godišnjici potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma

Catherine Ashton: "Slažem se da je budućnost zemalja regije u Europskoj uniji, važno je da zemlje koje žele ući preuzmu svoje mjesto i ulogu u Europi. Treba napraviti puno, neke reforme su vrlo bolne i dugotrajne. Put na kojemu je Hrvatska bio je vrlo dug, no sada ste pri njegovom kraju"

Na Sveucilistu New York odrzana je konferencija o Daytonskom mirovnom sporazumu u organizaciji Clintonove Globalne Inicijative uz sudjelovanje istaknutih predstavnika administracije predsjednika Clintona te predsjednika Hrvatske Ive Josipovica, clana BiH Predsjednistva Bakira Izetbegovica, kao i zamjenika americke drzavne tajnice.

"Strah od drugoga, balkanski strah od buducnosti s drugom etnickom skupinom jos je tu, ali prosli smo vise od pola puta do normalnog zivota" - ove rijeci Bakira Izetbegovica, clana BiH Predsjednistva najbolje su okarakterizirali trenutacnu situaciju u BiH.

Rjesenje je - to su svi se sudionici panela slozili - ulazak BiH u NATO savez i Europsku uniju. No do toga je dug i tezak put.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic je u svom izlaganju rekao: "Vrlo je realisticno da cemo zavrsiti pregovore ove godine. Nasa Vlada naporno radi na tome, posebno na borbi protiv korupcije i mislim da su nasi rezultati vrlo dobri

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton: "Slazem se da je buducnost zemalja iz regije u Europskoj uniji, vazno je da zemlje koje zele uci preuzmu svoje mjesto i ulogu u Europi. Treba napraviti puno, neke reforme su vrlo bolne i dugotrajne. Put na kojemu je Hrvatska bio je vrlo dug, no sada ste pri njegovom kraju".

Bakir Izetbegovic posebno se zahvalio predsjedniku Josipovicu zbog toga, kako je rekao, sto je 'pokrenuo proces pomirenja', sto je otvorio novu dimenziju koja ce stvoriti pozitivniju atmosferu. Na insistiranje moderatorice panela, novinarke Christiane Amanpour, da kaze sto je glavna prepreka napretku u BiH gospodin Izetbegovic je odgovorio: "Ocekujem da srpska strana, politicari iz Banje Luke, konacno prihvate ujedinjenu BiH i zajednicku buducnost. Ja cinim najbolje sto mogu. Saljem poruke, ali oni moraju odluciti".

Bivsi americki predsjednik Bill Clinton, inace domacin njujorskog skupa, zakljucio je konferencijuovim riječima: "Svima je potreban osjecaj identiteta. Imamo potrebu zatvoriti se u svoje kutije. Muskarci i zene, crni i bijeli, mladi i stari…Svi se svrstavamo u kategrije. Medjutim, problem je kada je ta kategorija postane vaznija od pripadnosti ljudskom rodu. Na Balkanu su povijesne cinjenice natjerale ljude da se svrstaju u kategorije koje njihovoj djeci nece donijet niceg dobrog i koje vode do nasilja, kao sto bi vodile bilo gdje drugo".

Jod treba dodati da je hrvatski predsjednik Josipovic danas u Bostonu, na sveucilistu Harvard, gdje ce odrzati predavanje o situaciju u regiji, a srest ce se i s hrvatskim studentima s tog prestiznog americkog univerziteta.

XS
SM
MD
LG