Linkovi

U mjesto San Juan Capistrano, lastavice se vraćaju točno na dan Svetog Josipa


U mjesto San Juan Capistrano, lastavice se vraćaju točno na dan Svetog Josipa
U mjesto San Juan Capistrano, lastavice se vraćaju točno na dan Svetog Josipa

Ovaj događaj čak je inspirirao poznatu ljubavnu pjesmu, čiji tekst uključuje stihove “Kada se lastavice vrate u Capistrano, nadam se da je to dan kada ćes se i ti meni vratiti”

Ako ste uvijek željeli posjetiti južnu Californiju, 19. ožujak bi bio odličan dan za to. Naime, to je dan kada ljudi u mjestu San Juan Capistrano, između Los Angelesa i San Diega, slave povratak lastavica.

Ovaj događaj čak je inspirirao poznatu ljubavnu pjesmu, čiji tekst uključuje stihove “Kada se lastavice vrate u Capistrano, nadam se da je to dan kada ćes se i ti meni vratiti”.

Kada su katolički misionari koji su selili prema sjeveru iz Meksika, okončali svoju misiju u San Juan Capistrano 1776, lastavice su počele su graditi svoja gnjezda od blata ispod krovova bivšeg samostana. Od tada, svake godine, točno kao sat, lastavice se u velikim brojevima vraćaju u samostan i okolicu – I to točno 19. ožujka, na dan svetog Josipa. Mjesto San Juan Capistrano, koje je nastalo oko samostana, ovaj događaj svake godine obilježava proslavom dugom mjesec dana, a uključuje povijesne obilaske za turiste, paradu i tradicionalnu meksičku fiestu.

Lastavice dolaze iz Argentine, što znači da putuju oko 9600 kilometara. Lokalni izvori navode da su ptice do sada samo jednom zakasnile, i to zbog oluje na moru. No, u stvarnosti ptice dolaze tijekom nekoliko dana sredinom ožujka, premda ih se najviše pojavi baš 19.

Za razliku od lastavica, stanovnici ovog gradića ne mogu odlučiti koji točno proslaviti dan - kada se čini da je najveći broj ptica stigao u grad. Datum mora biti unaprijed poznat, a dan koji je ionako svetkovina svetog Josipa, čini se kao logičan izbor.

XS
SM
MD
LG