Linkovi

U 'mjesecu jazza' naglasak je na ulozi žena u razvoju prvog i jedinog jedinstveno američkog umjetničkog izraza


U 'mjesecu jazza' naglasak je na ulozi žena u razvoju prvog i jedinog jedinstveno američkog umjetničkog izraza
U 'mjesecu jazza' naglasak je na ulozi žena u razvoju prvog i jedinog jedinstveno američkog umjetničkog izraza

Geri Allen: "Sjećam se prvog jazz nastupa uživo kojeg sam ikad čula. Išla sam sa majkom, jer sam bila premlada da idem sama u jazz klub, a iskustvo slušanja jazza uživo, svih tih odličnih glazbenika koji su te večeri nastupili potpuno me promjenilo i privuklo toj glazbi"

Travanj je u Sjedinjenim Državama Jazz Appreciation Month, mjesec kada se odaje počast jednom od najvecih kulturnih dostignuća ove zemlje - jazz glazbi.

Jazz je učinio ogroman korak naprijed kada je svojedobno 15-godišnja pijanistica Mary Lou Williams nastupila u Washingtonu, gradu iz kojeg je potekao Duke Ellington. Kasnije, Mary Lou Williams je imala bogatu karijeru kompozitora, aranžera i glazbenice bluesa, boogie-woogija, swinga i be-bopa.

Fotografija Mary Lou Williams je na ovogodišnjem promidžbenom posteru za Mjesec jazza, a njezino nasljeđe, kao i uloga žena u razvoju jazza, slavi se diljem svijeta. Mary Lou Williams je utrla put mnogim velikim damama modernog jazza, uključujući i pijanisticu Geri Allen.

"Sjećam se prvog jazz nastupa uživo kojeg sam ikad čula. Išla sam sa majkom, jer sam bila premlada da idem sama u jazz klub, a iskustvo slušanja jazza uživo, svih tih odličnih glazbenika koji su te večeri nastupili potpuno me promijenilo i privuklo toj glazbi" - kaže nam Geri Allen.

Jazz nastupi uživo vrlo su jedinstveno iskustvo, a trubač Chris Botti kaže da se zaljubite doslovno nakon prvog takvog iskustva: "Jazz je vjerojatno prvi i jedini jedinstveno američki umjetnički izraz, i sastoji se prvenstveno od instrumentalnih elemenata. To je nešto za što ja gajim ogromnu strast, i želim utjecati na mlade ljude da nauče svirati trubu, kontrabas ili glasovir. Ono što im zaista može pomoći da nauče dosta o glazbi, jest da dođu na nastup uživo."

Muzej američke povijesti Smithsonian započeo je Mjesec jazza, kako bi ovu glazbu promovirao kao povijesni i izvorni američki umjetnički izraz. Jazz se ovih dana slavi diljem Sjedinjenih Država, kao i u više od 40 zemalja svijeta.

Među mnogim priredbama je i poseban spomen na International Sweethearts Rhythm, američki prvi rasno integrirani ženski big band. Šest originalnih članica nedavno su donirale kolekciju starih fotografija i sličnih predmeta, koji se sada izložene u muzeju Smithsonian.

Više informacija o desetoj godišnjici Mjeseca jazza može se naći na web stranici www.smithsonianjazz.org

XS
SM
MD
LG