Linkovi

U Memphisu održana 32. dodjela nagrada za blues ostvarenja


U Memphisu održana 32. dodjela nagrada za blues ostvarenja
U Memphisu održana 32. dodjela nagrada za blues ostvarenja

Majstor gitare Buddy Guy je odnio pet nagrada, medju kojima su za najbolju skladbu i za najbolji album

U Memphisu je održana 32. godišnja svečanost dodjele nagrada blues glazbe. Tko su najveći pobjednici te večeri, a tko najnoviji članovi Kuće slavnih bluesa?

Majstor gitare Buddy Guy je odnio pet nagrada, medju kojima su za najbolju skladbu i za najbolji album, pod naslovom Living Proof. Ove godine kuća slavnih bluesa primila je nove članove Roberta Craya, Johna Hammonda, Big Maybelline, Alberta Hunter, J.B. Lenoir i kantautoricu Denise LaSalle.

LaSalle kojoj je 71 godina, kaže da je njen zvuk uvijek bio mješavina bluesa, soula i R&B-ja, radi čega ju je na početku njene karijere bilo teško svrstati u odredjenu kategoriju: "Smatrali su me R&B pjevačicom, a onda sam bila smještena u kategoriju blues pjevačice. Medjutim, blues poklonici nisu htjeli moju glazbu prihvatiti kao blues, što sam ja onda? Tako sam dobila naslov soul blues. A onda sam počela svirati sve vise blues i odjednom sam bila konačno prihvaćena kao blues pjevačica, i s time sam bila zadovoljna."

Denise LaSalle je najbolje poznata po svojem milijunskom hitu iz 1971. pod naslovom Trapped By A Thing Called Love, koji je bio tako dobro prihvaćen zbog, kako ona kaže, savjeta koji joj je u zadnji trenutak dao legendarni producent Willie Mitchell.

"Htjela sam se vratiti u studio i ponovo snimiti neke vokalne dionice, no Willie Mitchell je rekao da to ne smijem dirati, da je ovo sto sam prije snimala odlično, pravi hit. Rekao je da ako hoću nešto dosnimiti da on to neće učiniti, da moram otići u neki drugi studio, i s tom me odlučnošću uspio uvjeriti," kaže LaSalle.

Ove godine na svečanosti dodjele nagrada blues glazbe podijeljene su nagrade u 26 kategorija. Medju pobjednicima u glavnim kategorijama su John Hammond kao akustični izvodjač, sastav The Nighthawks za najbolji akustični album, Charlie Musselwhite u kategoriji tradicionalnog bluesa, najboljeg muškog izvodjača i najboljeg usnog harmonikaša, Ruthie Foster za najbolju pjevačicu tradicionalnog bluesa, te sastav Derek Trucks Band za najbolji sastav godine. Posmrtne počasti su ukazane Solomonu Burkeu, Pinetopu Perkinsu i Robinu Rogersu.

Potpuni popis pobjednika može se naći na internetskoj stranici blues zadužbine www.blues.org.

XS
SM
MD
LG