Linkovi

U Memphisu održana 23. konferencija International Folk Alliance


U Memphisu održana 23. konferencija International Folk Alliance
U Memphisu održana 23. konferencija International Folk Alliance

The Folk Alliance International osnovana je 1989. godine, kako bi poticala tradicionalne glazbene zajednice. Danas, među njenim se članovima mogu naći umjetnici iz različitih grupa – izvođači, predstavnici izdavačke industrije, promidžbene industije, novinari, odvjetnici, pa čak i glazbeni obožavatelji

Dvadesetreća godišnja konferencija International Folk Alliance održana je prošlog tjedna u Memphisu, u saveznoj državi Tennessee. Na njoj je sudjelovalo više od dvije tisuće ljudi.

Glazbenica i aktivistica Joan Baez jedna je od tri osobe koje su na ovogodišnjoj konferenciji dobile nagradu za životno djelo. Druga dva dobitnika su Les Blank, te Jimmy Rodgers, pjevač s početka prošlog stoljeća, kojeg se često naziva “ocem country glazbe." Na ceremoniji dodjele nagrada čula se i glazba sastava “The John Hartford Stringband,” kao svojevrsni projekt kojim se odala počast ovom sastavu, a nastupili su članovi sastava kojeg je predvodio ovaj tekstopisac i pjevač.

The Folk Alliance International osnovana je 1989. godine, kako bi poticala tradicionalne glazbene zajednice. Danas, među njenim se članovima mogu naći umjetnici iz različitih grupa – izvođači, predstavnici izdavačke industrije, promidžbene industije, novinari, odvjetnici, pa čak i glazbeni obožavatelji.

Glavni cilj ove udruge je razmjena glazbenih tradicija, a ove je godine konferenciji nazočilo više od 300 glazbenika. Neki od njih, kao što su David Bromberg, Suzy Bogguss, Steve Poltz i Kevin Welch već su poznati posjetiteljima.

Jedna od misija ove udruge je i očuvanje i razvitak folk glazbe, putem promocije novih talenata. Svake godine, stotine glazbenika, većina njih prilično nepoznata, nastupaju na ovoj konferenciji. Premda svi nastupe, samo nekolicina njih biva zamijećena. Louis Jay Meyers kaže da je na ovogodišnjoj konferenciji veliko zanimanje izazvao nastup “The Dunwell Brothersa:”

"Kvaliteta njihovih pjesama, kvaliteta muziciranja, vokala i harmonije. Sviraju neku vrst folka uz senzitivnost pop glazbe. Znao sam da su dobar bend nakon što sam vidio njihov video, no nisam ni mogao zamisliti da su ovako dobri. Znam da će im na ovoj konferenciji prići mnogi menadžeri i agenti, kao i organizatori festivala. Mislim da je ovo za njih bio vrlo produktivan nastup, u poslovnom smislu."

I dok promatrači mogu misliti da je ova konferencija samo zabava, oni koji su došli na ovaj događaj vide taj događaj kao ozbiljnu poslovnu konferenciju. Glazbenici, koji su potpuno okupirali gradske hotele, svirali su za publiku u plesnim salama, sobama, i hodnicima. Nisu to radili zbog aplauza, nego da bi ih čuli potencijalni agenti, menadžeri, glazbeni kritičari i predstavnici radio postaja. Drugim riječima, pokušavaju impresionirati ljude koji bi mogli pomoći njihovim karijerama.

Među glazbenicima na ovoj konferenciji bio je i kanađanin Russell deCarle iz Toronta. Russell je dobro poznat ljubiteljima country glazbe kao glavni pjevač kanadskog country roots sastava “Prairie Oyster,” a član je kanadskog Country Music Hall of Honors, s nekoliko vrlo uspješnih albuma. U Memphis je došao na promociju svog prvog solo albuma “Under the Big Sky.”

Kada smo ga upitali tko ga je na ovogodišnjoj konferenciji najviše impresionirao, Russell deCarle je odgovorio da se radi o bendu iz Toronta, “New Country Rehab,” kojeg su i mnogi drugi imenovali kao najimpresivniji bend ove godine. Kao razlog tome mnogi su naveli njihove originalne pjesme, nove verzije starih pjesama, kao i vrlo vješto muziciranje. Ovaj je sastav upravo izdao svoj debitantski album, koji je dobio vrlo pozitivne kritike diljem Sjeverne Amerike.

XS
SM
MD
LG