Linkovi

U Meksičkom zaljevu, povratak brodova za rad na oštećenoj bušotini BP-ja


Oluja Bonnie značajno je oslabila, te se nastavak radova očekuje za kratko vrijeme

Na lokaciju oštećene bušotine British Petroleuma u Meksičkom zaljevu vraćaju se neki od brodova i posada nakon što je oluja koja se približavala značajno oslabila. Među plovilima koja se vraćaju je i platforma koja vrši bušenje na paralelnom odušnom vrelu, što bi trebalo trajno riješiti problem istjecanja iz BP-jeve bušotine. British Petroleum, međutim, upozorava da rad na trajnom začepljenju bušotine možda neće biti nastavljen još nekoliko dana.

Dužnosnik američke vlade zadužen za kontrolu zaustavljanja izljeva nafte, umirovljeni admiral Obalne straže Thad Allen, izjavio je da bi jedan od postupaka trajnog začepljenja bušotine mogao početi prije kraja dolazećeg tjedna. Ta procedura – nazvana 'static kill' – uključuje ubacivanje, pod pritiskom, blata u zaklopac koji trenutno zatvara bušotinu.

Inače, jučer je kompanija British Petroleum objavila da počinje bušenje na dubokom vrelu uz obalu Libije u skladu s ugovorom – vrijednim 900 milijuna dolara – koji je BP sklopio s Libijom 2007. Bušotina u Zaljevu Sirte bit će na dubini od 1700 metara, oko 200 metara dublje nego što je ona u Meksičkom zaljevu koja je gotovo 3 mjeseca izlijevala 60 tisuća barela nafte dnevno, prije nego što je prošli tjedan bila zatvorena.

XS
SM
MD
LG