Linkovi

U Mariupolju rizik od izbijanja kolere


Mariupolj sada kontrolišu proruske snage u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici.
Mariupolj sada kontrolišu proruske snage u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ukrajinski grad Mariupolj je u velikoj opasnosti od izbijanja kolere, a medicinske službe su pred kolapsom, upozorilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Nedostatak lijekova i medicinskih sredstava uočen je i u Hersonu, dodalo je britansko ministarstvo.

Rusija ne uspijeva da obezbjedi funkcionisanje osnovnih službi u proruskim okupiranim teritorijama, navodi ministarstvo.

Doris Nican, menadžerica za Ukrajinu iz Svjetske zdravstvene organizacije, rekla je da postoji rizik od izbijanja kolere u Mariupolju, koji je nedjeljama bio pod opsadom ruskih snaga i žestoko je bombardovan.

U gradu mjesecima nije bilo dovoljno hrane, vode, struje.

Borbe za Sjeverodonjeck traju

Ukrajinske snage i dalje drže pozicije u Sjeverodonjecku, uprkos konstantnom bombardovanju. Rusija želi da osvoji taj grad koji je ključan za kontrolu nad istokom Ukrajine.

Sjeverodonjeck i Lisičansk, grad sa druge strane rijeke, posljednje su tačke koje kontroliše Ukrajina u Lugansku - koji Rusija želi da preuzme.

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbednost Oleksi Danilov saopštio je da je situacija u Sjeverodonjecku "ekstremno komplikovana" i da se ruske snage žestoko fokusiraju na taj grad.

U gradu je i dalje oko 10.000 civila.

Komandanta ukrajinskog bataljona Slovoda, Petro Kusjuk, rekao je da Ukrajinci uvlače Ruse u ulične borbe, kako bi spriječili artiljetijske napade.

Ali, ističe da ukrajinske snage nemaju dovoljno artiljerije da uzvrate Rusima.

Na jugu zemlje, Rusija nastoji da uspostavi kontrolu nad okupiranim Hersonom i Zaporožjem, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Hiljade ljudi su ubijene, a milioni raseljeni otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin govorio je povodom 350 godina od rođenja ruskog cara Petra Velikog i istakao "istorijske zahteve da se povrati ruska zemlja".

XS
SM
MD
LG