Linkovi

U Los Angelesu otvorena izložba "Doba sisavaca"


U Los Angelesu otvorena izložba "Doba sisavaca"
U Los Angelesu otvorena izložba "Doba sisavaca"

Postava, smještena u netom obnovljenu povijesnu zgradu, prati priču o životu na Zemlji otkad su izumrli dinosauri

Izložba „Doba sisavaca“ pokazuje što se dogodilo kad se majušni sisavci više nisu morali natjecati s divovskim gmazovima, koji su, uslijed drastične promjene klime, izumrli. Nagla promjena klime najvjerojatnije je bila posljedica udara kometa u površinu Zemlje ili masovne vulkanske erupcije. Direktorica muzeja Karen Wise kaže da se priča o sisavcima i dalje razotkriva, dijelom i kroz rad znanstvenika tog muzeja.

"Možete vidjeti sve izumrle sisavce – mamute, mastodonte, divovske ljenjivce, pa čudnovata stvorenja poput vunastog nosoroga, sabljozubog tigra i drugih. Svi ti sisavci čudnih oblika razvili su se i izumrli u zadnjih 65 milijuna godina. I, naravno, tu je i naša vlastita priča – evolucija čovjeka."

U kolikoj se mjeri promijenio život na Zemlji posjetiteljima ilustriraju brojni izlošci, među njima i, recimo, fosilni kostur malenog konja, veličine psa, od prije 50 milijuna godina. Neki su izlošci lokalnog podrijetla, uključujući lubanju nosoroga iz obalnog područja Kalifornije, od prije 30 milijuna godina, kao i tajnovitu vodozemnu životinju koja je srodna slonu i morskoj kravi. Kostur 50 tisuća godina starog mastodonta dolazi iz doline Simi, koja je danas mirno predgrađe Los Angelesa.

Karen Wise ističe da su znanstvenici Prirodoslovnog muzeja otkrili neke izloške u obližnjem nalazištu La Brea Tar Pits – jednom od najpoznatijih fosilnih nalazišta ledenog doba u svijetu -, kao i na drugim lokalnim nalazištima. Neki potječu iz nedavnih iskopavanja, a neki su u muzeju već desetljećima. Postavu ukrašavaju slike slavnog muzejskog slikara Charlesa Knighta. On je – kad je radio te slike, tijekom prve polovine dvadesetog stoljeća – surađivao sa znanstvenicima, te su životinje Ledenog doba prikazane onoliko vjerno koliko je to tada znanosti bilo poznato. Jedna serija slika prikazuje evoluciju života od praživotinja.

"Svaka od slika popraćena je komentarom suvremenog kustosa prirodoslovnog muzeja koji objašnjava što je bilo naslikano u prošlosti, a što smo u međuvremenu saznali što se onda nije znalo."

Glavni kustos John Harris nadgleda trenutne iskopavanja fosilnih ostataka životinja Ledenog doba na nalazištu La Brea Tar Pits. On kaže da izložba pokazuje posjetiteljima da prošlost nosi poruku sadašnjosti.

Novootvoreni povijesni dio muzeja udomit će i dodatne izložbe kada bude u potpunosti obnovljen. Prva od tih izložbi, planirana za slijedeću godinu, bavit će se tajnama dinosaura, a dvije kasnije će obraditi prirodnu i kulturnu povijest područja Los Angelesa. S postavama u zatvorenom, kao i na otvorenom dijelu muzeja, sve će biti otvorene na vrijeme za proslavu stogodišnjice Prirodoslovnog muzeja Los Angelesa, 2013. godine.

XS
SM
MD
LG