Linkovi

U Los Angelesu aktivno rade da bi se smanjilo nepovjerenje lokalne muslimanske zajednice prema policiji


Zamjenik šerifa Los Angelesa Morsi u posjetu Islamskom centru
Zamjenik šerifa Los Angelesa Morsi u posjetu Islamskom centru

Leroy Baca: "U posljednjih deset napada što ih je FBI riješio, u sedam od deset slučajeva muslimani su pomogli svojim dojavama."

U vrijeme kad se neki Amerikanci boje radikalizacije muslimana u Sjedinjenim Državama, a drugi pak jačanja protu-muslimanskog raspoloženja, Ured policijskog šerifa u Los Angelesu objavio je da ima rješenje za borbu protiv terorizma koji se začinje na američkom teritoriju te jačanju veza između američkih muslimanima i ne-muslimanima.

U gradu s jednom od najvećih muslimanskih zajednica u Sjedinjenim Državama vidjeti muslimana u policijskoj uniformi još uvijek je rijedak prizor. No šerif Morsi, koji obnaša dužnost zamjenika glavnog šerifa u Los Angelesu, je musliman. "Dok su djeca mala, roditelji ih pitaju: Želiš li biti liječnik, inženjer, odvjetnik ili se baviti biznisom. Rad u organima reda i sigurnosti nije na tom popisu iz različitih razloga" - kaže ovaj američki policajac muslimanske vjere.

Jihad Turk iz Islamskog centra južne Californije kaže da muslimanski useljenici često imaju negativnu predodžbu o policiji: "Dosta muslimana koji dolaze u Sjedinjene Države obično stižu iz zemalja kojima se na čelu nalaze diktatori. Za njih je policija tek produžetak opresivnog režima."

Zamjenik šerifa Morsi radio je gotovo četiri godine na promjeni takvog raspoloženja kroz Odjel za pitanja muslimanske zajednice pri Uredu šerifa u Los Angelesu. Ovaj odjel prvi je ovakve vrste u Sjedinjenim Državama, a cilj mu je izgradnja povjerenja između te zajednice i policije kroz obrazovanje i osobne veze.

"Kad bismo došli u uniformama u neke muslimanske centre, ljudi bi me izbjegavali kao da imam kugu. Pokušavali bi ne gledati me u oči. Oni znaju da sam ja musliman, no nosio bih uniformu. Za njih to je bio simbol vlasti, nepovjerenja, korupcije…zato što su oni imali takva iskustva. Sada kad odlazim u te centre dočekuju me zagrljajima, poljupcima i hranom. To je fenomenalno" - kaže nam ovaj policajac.

On dodaje da muslimanska zajednica ne samo da pomaže dojavama o kriminalu u susjedstvu već i o potencijalnim ekstremistima. Šerif Leroy Baca idejni je začetnik Odjela za pitanja muslimanske zajednice. On kaže da ideja o povjerenju javnosti u policiju daje rezultata na svim razinama: "U posljednjih deset napada što ih je FBI riješio, u sedam od deset slučajeva muslimani su pomogli svojim dojavama."

No zamjenik šerifa Morsi ističe da je alijenacija glavni razlog za radikalizaciju nekih muslimana, a Jihad Turk kaže da anti-muslimansko raspoloženje u Sjedinjenim Državama pridonosi stvaranju plodnog tla za ekstremizam. Turk ističe da se muslimanska zajednica treba integrirati u društvo, a da javnost valja znati da ekstremisti u Sjedinjenim Državama nisu samo, kako je rekao. 'samo-proglašeni muslimani'.

XS
SM
MD
LG