Linkovi

U Londonu počelo odbrojavanje pred Ljetne olimpijske igre 2012.


U Londonu počelo odbrojavanje pred Ljetne olimpijske igre 2012.
U Londonu počelo odbrojavanje pred Ljetne olimpijske igre 2012.

"Mislim da su, u vrijeme kad je svjetska ekonomija u krizi, jedina stvar koja će dati poticaj ovoj zemlji i možda nas i izbaviti iz krize Olimpijske igre 2012.-e," kaže Sir Keith Mills, zamjenik predsjedatelja Organizacijskog odbora za igre u Londonu

Političari i sportske zvijezde stigli su u London, gdje obilaze gradilište Olimpijskog parka u kojem će se, za točno dvije godine, atletičari iz cijelog svijeta natjecati na Ljetnoj olimpijadi 2012. godine. Britanske vlasti kažu da je gradnja ispred rokova, a Međunarodni olimpijski odbor zadovoljan je napretkom radova u Londonu. Međutim, uslijed globalne recesije i rezova vladinih troškova u svim sektorima, vlada zabrinutost oko troškova igara.

Organizatori tvrde da je budući Olimpijski park u londonskom predgrađu Stratford najveće gradilište u Europi. Tisuće građevinskih radnika preobražavaju bivši oronuli industrijski dio grada u sportski park za Olimpijske igre 2012. godine. Kad će se, za dvije godine, ovdje upaliti olimpijski plamen, pretpostavlja se da će u procesiji svečanog otvaranja 30.-ih po redu igara sudjelovati sportaši iz 205 zemalja. Kako bi se otpočelo s odbrojavanjem, jedan od najuspješnijih svjetskih sportaša obišao je stadion, što je naišlo na klicanje prisutnih gledatelja. Američki trkač Michael Johnson, četverostruki osvajač olimpijskog zlata, kaže da će početak odbrojavanja ove prekretnice za sportaše značiti povećanu koncentraciju i pripreme:

"Vrlo je lako upasti u rutinu svakodnevnog treninga. Ovo će biti dobar podsjetnik i motivacija za one sportaše koji svakodnevno vježbaju da imaju na umu za što se spremaju: taj poseban trenutak koji će doći za dvije godine."

Neće to biti prekretnica samo za sportaše. I London se priprema za ovaj veliki događaj. Objekti u kojima će se održavati natjecanja poprimaju svoj obris: olimpijski bazen u obliku velikog morskog vala, gdje će se plivači poput Michaela Phelpsa boriti za osvajanje zlata, pa futuristička školjka košarkaškog stadiona te dramatični obris velodroma, gdje će se natjecati jedna od najvećih biciklističkih nada Britanije, Chris Hoy.

No, sve to dolazi uz veliki trošak. Proračun za Olimpijadu 2012.-e iznosi 14 i pol milijardi dolara – gotovo tri puta više od prvotne procjene kad se London natjecao za Olimpijadu. Vlada priznaje da igre neće biti imune na tekuće rezove u potrošnji, no tvrdi da glavni projekti to neće osjetiti. Patrick Lane iz tjednika The Economist kaže da je – s koje god se strane pogleda – račun previsok:

"To predstavlja dvije stvari – i sportski događaj i projekt obnove jednog dijela grada. Na koji god način gledate, skupo je. Primjerice, vjerojatno ne biste sagradili stadion od 80 tisuća mjesta, a onda ga smanjili na ono za što će već služiti nakon igara, ako ste mislili samo na obnovu."

Međutim, organizatori tvrde da će igre imati pozitivnu ostavštinu. Sir Keith Mills zamjenik je predsjedatelja Organizacijskog odbora za igre u Londonu:

"Mislim da su, u vrijeme kad je svjetska ekonomija u krizi, jedina stvar koja će dati poticaj ovoj zemlji i možda nas i izbaviti iz krize Olimpijske igre 2012.-e."

Londončani ne dozvoljavaju da im financijska zabrinutost zasjeni uzbuđenje oko gradnje. Prema anketama, tri četvrtine stanovnika ovoga grada podržava Igre. To je porast u odnosu na vrijeme kad se London natjecao za domaćina. Konačni račun mogao bi biti ogroman, no organizatori tvrde da će Igre 2012. godine oživjeti London. Osim toga – kažu oni – grad bi trebao biti ponosan što će biti domaćin najvećem sportskom nadmetanju na Zemlji.

XS
SM
MD
LG