Linkovi

U krizi oko dodatnog zaduživanja američke vlade čeka se tko će 'popustiti'


Čelnici Republikanske stranke u Zastupničkom domu John Boehner, Jeb Hensarling i Eric Cantor
Čelnici Republikanske stranke u Zastupničkom domu John Boehner, Jeb Hensarling i Eric Cantor

John McCain otvoreno je kritizirao sljedbenike Pokreta čajanke zbog njihove nepopustljivosti kada je u pitanju kompromis.

U Washingtonu se nastavljaju debate o dodatnom državnom zaduživanju. Oko toga se ne spore samo republikanci i demokrati, već ima i sukoba unutar stranaka.

Kako vrijeme odmiče – rok za dozvolu novog zaduživanja je sljedeći utorak – očite su podjele u Republikanskoj stranci. Nitko ne želi biti kriv za moguću financijsku krizu, ali niti za novi javni dug. Predsjedatelj Zastupničkog doma, republikanac John Boehner, na teškim je mukama – mora uvjeriti stranačke kolege da glasaju za njegov plan: dopustilo bi se novo zaduživanje do sljedećeg proljeća, ali uz mjere štednje vrijedne bilijun dolara.

Na sastanku sa svojim kolegama jasno im je rekao – morate glasati 'za'. Ja bez vaših glasova ne mogu obavljati svoj posao'.

Najkonzervativniji članovi njegove stranke, pogotovo oni koje je podržao Pokret čajanke, još uvijek gunđaju i protive se. Mnogi od njih tek su stigli u Washington i smatraju da rezanje državnih troškova mora biti radikalnije. Oni iskusniji, poput senatora Johna McCaina, situaciju opisuju kao bizarnu i boje se što će se dogoditi nakon utorka. John McCain otvoreno je kritizirao sljedbenike Pokreta čajanke zbog njihove nepopustljivosti kada je u pitanju kompromis.

Predsjednik Barack Obama je najavio da će vetom blokirati Boehnerov plan – čak ako on i bude izglasan u Zastupničkom domu. Naime, predsjednik želi da se dodatno zaduživanje savezne vlade dopusti i kroz 2012. i kroz 2013. godinu – kako bi se izbjegle situacije poput ove današnje.

Promatrači kažu – čeka se tko će prvi popustiti.

Za to vrijeme, burza na Wall Streetu na svoj način reagira na neizvjesnost u Washingtonu. Indeks Dow Jones radni dan je počeo s jučerašnjim gubitkom od nekih 200 bodova.

XS
SM
MD
LG