Linkovi

U Kini se Egipat - ne događa


U Kini se Egipat - ne događa
U Kini se Egipat - ne događa

Neke kineske analitičare brine da će blokada interneta postati dominantna metoda kojom se kineske vlasti koriste kad ih je strah unutrašnjih nemira

Snimke nemira u Egiptu u Kini se gotovo ne mogu vidjeti. Internet tražilice na online društvenim mrežama blokiraju bilo kakvu pretragu vezanu uz događaje u Egiptu.

Ako odete na web stranice kineskog medijskog portala Sina.com, nećete naći najnovije vijesti iz Egipta. Glasnogovornik ovih u Kini popularnih web stranica Ma Taotao kaže da nije riječ o odluci uredništva portala, već o 'kineskim zakonima koji reguliraju ovu problematiku'. Ma Taotao nije mogao reći koja je točno vladina ustanova odlučila da se ne objavljuju vijesti o nemirima u Egiptu, niti koliko će dugo ove restrikcije trajati.

Peking i inače blokira američke društvene mreže poput Twittera i Facebooka. Kinezi zato uglavnom koriste vlastite društvene mreže. Jeremy Goldkorn radi za kineski web portal Danwei.org koji prati lokalne medije: "Nisam vidio nikakve državne naputke, ali mislim da su lokalni mediji dobili instrukciju da se - kada su u pitanju Tunis i Egipat – koriste samo vijestima službenih medija, recimo izvještajne agencije Xinhua. Također, naloženo im je da ne stavljaju naglasak na komentare čitatelja."

Internet je u širim kineskim okvirima još uvijek razmjerno nov fenomen. Međutim, vlasti su požurile uvesti restrikcije kada su u pitanju svjetski događaji koji im nisu po volji – kaže Goldkorn: "Slična je cenzura postojala i za vrijeme posljednjih revolucija u Istočnoj Europi, poznatih po raznim bojama… Razlog je očit – vlasti ne žele da se vuku paralele sa situacijom u Kini."

Tako misli i profesor međunarodnih odnosa na kineskom Sveučilištu Renmin, Shi Yinhong, koji kaže da je društvena i politička stabilnost - 'prvi prioritet Pekinga'. On dodaje da još od 1989. – kada su krvavo ugušeni studentski prosvjedi – kineskom političkom scenom vlada velika nervoza: "Takva politička kultura dominirat će još dugo vremena. U Kini je svakome jasno da je vlastima najvažnija – stabilnost."

Zhu Feng, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Pekinga, kaže da vlasti najviše brinu – kako ih naziva – separatistički pokreti u Tibetu i na zapadu zemlje gdje živi muslimanska manjina. Međutim, šira kineska javnost kritizira korupciju, rast cijena i inflaciju te rekviriranje zemlje od seljaka. Tu je Internet najefikasniji – kaže Zhu Feng.

On se brine da će blokada interneta postati dominantna metoda kojom se kineske vlasti koriste kada ih je strah unutrašnjih nemira. Jer, presedana već ima nekoliko – Egipat je to učinio prošli tjedan, a Iran prije par godina, za vrijeme prosvjeda zbog lažiranih predsjedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG