Linkovi

Godina 2010. - vrlo loša za kineske medije, a ova bi mogla biti i gora


AFP PHOTO/Peter PARKS
AFP PHOTO/Peter PARKS

Međunarodna federacija novinara upozorava da će tekuća godina biti isto toliko loša ako ne i gora. Odjel za propagandu kineske Komunističke partije objavio je u proteklih 12 mjeseci niz odredaba koje guše slobodu tiska i medija općenito

Međunarodna federacija novinara nedavno je objavila izvješće koje u vrlo crnim tonovima opisuje medijsku scenu Kine. Protekle je godine tamošnja vlast pojačala represiju nad novinarima. Cilj joj je bio utišati javne kritike zbog raširene korupcije kao i sve viših cijena i inflacije.

Međunarodna federacija novinara upozorava da je 2010. bila vrlo loša godina za kineske medije, te da će tekuća godina biti isto toliko loša ako ne i gora. Odjel za propagandu kineske Komunističke partije objavio je u proteklih 12 mjeseci niz odredaba koje guše slobodu tiska i medija općenito. Najgore je počelo nakon što je jesenas Nobelova nagrada za mir dodijeljena kineskom disidentu Liu Xiaobou – kaže Serenade Woo, djelatnica Međunarodne novinske federacije iz Hong Konga:

"Središnje vlasti izdaju jednu represivnu mjeru za drugom. Mediji su im stalno na tapeti. Sloboda izražavanja ne postoji, iako je čak i premijer Wen Jiabao rekao da su mediji kontrolori društva."

Prošli mjesec vlasti su naredile svim medijima da ne pišu o problemima radnika-migranata koji su se trebali vratiti kući za kinesku Novu godinu, a nije bilo dovoljno željezničkih karata. Također, ovih se dana vrlo malo piše o nemirima u Egiptu, također po direktivi kineske vlade. Osjetljive teme o kojima se malo piše su također i inflacija, korupcija i nesposobni političari. Novinari i urednici koji ne poštuju državne zapovijedi kažnjavaju se, često na temelju izmišljenih optužbi.

Na primjer, nedavno je s posla u tjedniku Southern Weekly otpušten Chang Ping, popularni novinski kolumnist. Zapadnim je novinama izjavio da je izgubio posao jer je bio previše kritičan. Međutim, Međunarodna federacija novinara napominje da je u Kini bilo i nekih pozitivnih događaja, kada je riječ o slobodi medija. Na primjer, 23 bivša visoka partijska dužnosnika objavili su otvoreno pismo protiv cenzure. Bez obzira na to, Serenade Woo kaže da ove godine vjerojatno neće biti liberalizacije:

"Do toga neće doći u sljedeću godinu-dvije. Međutim, mislim da bi vlasti zaista trebale prestati kažnjavati novinare samo zbog toga što rade svoj posao."

Ova je međunarodna profesionalna udruga pozvala Peking da počne postupno labaviti restrikcije protiv medija i novinara. Slično je Kina postupila prije Olimpijskih igara 2008., ali je ograničenja ponovno uvela nakon nemira i Tibetu i pokrajini Xinjiang.

XS
SM
MD
LG