Linkovi

U kineskom gradu Tjenđin ponovno testiranje svih 14 miliona stanovnika


Stanovnici čekaju u redovima da uzmu bris na virus Covid-19 u Tjenđinu, na sjeveru Kine, 9. januara 2022. (Foto: STRINGER/AFP)
Stanovnici čekaju u redovima da uzmu bris na virus Covid-19 u Tjenđinu, na sjeveru Kine, 9. januara 2022. (Foto: STRINGER/AFP)

Vlasti Tjenđina, grada na sjeveru Kine, naredile su u srijedu drugu rundu testiranja na Covid-19 svih 14 miliona stanovnika poslije otkrića 97 slučajeva omicron soja pre tri dana.

Stanovnicima je zabranjeno da izlaze dok se ne dobiju rezultati svih testova na nukleinske kiseline, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Do sada je urađeno oko 12 miliona testova, pri čemu je vraćeno 7,8 miliona uzoraka. Infekcije su prvi put prijavljene u subotu u gradu koji je udaljen samo sat vremena od Pekinga - koji će od 4. februara biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Gradska kancelarija za prevenciju i kontrolu Covida-19 saopštila je da je svi koji su bili pozitivni u početnoj rundi testiranja imaju omicron soj. Kina je do sada prijavula samo nekoliko slučajeva tog soja korona virusa.

Izvor izbijanja zaraze još nije otkriven i osobe koje eventualno šire omicron soj korona virusa to čine i nesvjesno, jer izostaju njegovi simptomi.

Milioni ljudi su pod izolacijom u drugim gradovima u skladu sa striktnom "politikom nultog slučaja" koja je omogućila Kini da u velikoj meri obuzda velike epidemije, uprkos ekonomskim posljedicama.

Kina je ukupno prijavila 166 novih slučajeva infekcije Covidom-19 u posljednja 24 sata, od kojih je 33 u Tjenđinu i 118 u provinciji Henan, ali samo osam u gradu Sian, gdje su vlasti uvele strogo zaključavanje 23. decembra.

Hong Kong je zatvorio vrtiće i osnovne škole nakon što su otkrivene infekcije među učenicima, zabranio je letove iz Sjedinjenih Država i sedam drugih zemalja i zadržao 2.500 putnika na kruzeru radi testiranja na koronavirus u sredu, dok je grad pokušavao da zaustavi pojavu omicrona.

Poluautonomni kineski grad pooštrio je ograničenja u vezi sa pandemijom poslednjih dana nakon što je otkrio da se varijanta omicrona proširila i na ljude koji dolaze iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG