Linkovi

Vijesti

U januaru povećan broj incidenata iz mržnje u BiH

Monitor mržnje kojeg održava misija OSCE u BiH u januaru je zabilježio 11 incidenata potaknutih mržnjom. Broj incidenata je povećan u odnosu na decembar kada su zabilježena tri slučaja.

Prema podacima OSCE BiH na incidente iz mržnje nije zabilježena niti jedna javna reakcija.

See all News Updates of the Day

SAD: Male šanse za skori dogovor o paketu pomoći

Nancy Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkom domu Kongresa, i Mitch McConnell​, lider republikanske većine u Senatu (Foto: Brendan Smialowski/Pool via REUTERS)

Šanse za skoro postizanje sporazuma o novčanom paketu pomoći građanima Sjedinjenim Državama su umanjene, imajući u vidu da je od petka američki Kongres na pauzi, a novi pregovori sa predstavnicima predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa nisu zakazani.

Kongresna zasjedanja nisu planirana sve do septembra, a lideri oba doma – Senata i Predstavničkog doma, iznijeli su uvjeravanja da u roku od dvadeset četiri sata mogu da sazovu članove ukoliko dogovor bude postignut, izvijestila je agencija Reuters.

Vrijednost dionica na berzama je oslabila nakon što su lideri republikanaca i demokrata u Kongresu, Mitch McConnell​ i Nancy Pelosi, objelodanili da razgovori o paketu pomoći olakšica usljed pandemije koronavirusa nisu zakazani.

Republikanci i demokrate nisu usaglasile stavove o paketu pomoći u iznosu od dvije hiljade milijardi dolara. Najveća neslaganja ispoljena su u finansiranju škola, državnih i lokalnih administracija i nadoknada za nezaposlene, piše Reuters.

Demokrate su tokom pregovora sa Bijelom kućom protekle sedmice predložile da vrijednost paketa pomoći bude smanjena na hiljadu milijardi dolara – ali je ponudu odbacila druga strana.

Isplata nedjeljne sume od 600 dolara nezaposlenim građanima obustavljena je 31. jula, kada je istekao period validnosti tog programa pomoći američke vlade. Prema tumačenju zvaničnika federalnih rezervi i stručnjaka bio je podrška američkoj ekonomiji tako što je doprinosio povećanju potrošnje.

Predsjednik Donald Trump prošle subote je potpisao izvršni nalog kojim bi trebalo da bude produžena isplata pomoći u smanjenom iznosu, ali tu odluku prate mnoge nepoznanice.

Od država se traži da obezbjede 100 dolara za isplatu pomoći, ali su guverneri upozorili da države ne raspolažu dovoljnim sredstvima, jer su im prihodi smanjeni zbog pandemije COVID-19.

Preostalih 300 dolara trebalo bi da se obezbjedi iz programa pomoći u vanrednim situacijama.

U međuvremenu, broj oboljelih od COVID-19 u Sjedinjenim Državama dostigao je 5,3 miliona - podaci su američkog univerziteta Džons Hopkins. Od posljedica virusa, prema istom izvoru, preminulo je najmanje 167.000 građana.

BiH: Više od 300 novooboljelih, 11 umrlih

FILE PHOTO: Test tube with Corona virus name label is seen in this illustration taken on January 29, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata od posljedica bolesti COVID-19 preminulo je 11 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva u BiH 458.  Zabilježeno je 345 novozaraženih, a ukupno je testirano 2.011 osoba. 

U Federaciji BiH testirana su 1.484 uzorka, od kojih je 238 pozitivno na SARS-CoV-2.

Do sada je u FBiH testirano ukupno 100.411 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 9.310 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 5.698 pacijenata, dok je trenutno aktivno 3.369 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je osam smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 243, od toga 156 osoba je muškog i 87 ženskog spola, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

U pоsljеdnjа 24 sata u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči izvršеnо је tеstirаnjе 527 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 107 оsоbа u Rеpublici Srpskој.

Rаdi sе о 61 muškој i 46 žеnskih оsоbа, оd kојih је 19 mlаđе, 64 srеdnjе i 24 оsоba stаriје živоtnе dоbi, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеna su tri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 5.974 slučаја virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 211 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 3.548 оsоba, tеstirаnо је ukupnо 56.790 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 267, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 59, а u općim bоlnicаmа 208.

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо je 3.575 оsоba, а nаdzоr је zаvršеn kоd 46.375 оsоbа, navode iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Trump protiv novog izdvajanja novca za Poštu, jer bi to moglo da pospješi glasanje poštom

Članica biračkog odbora nosi zaštitnu opremu dok posmatra glasačku kutiju sa glasovima pristiglim poštom, tokom ranog glasanja, 7. avgusta 2020, u Miami Beachu, Florida.

Predsjednik SAD Donald Trump u četvtak se usprotivio zahtjevima demokrata za izdvajanje milijardi dolara za poštansku službu SAD, pošto bi to olakšalo put za glasanje putem pošte na novembarskim predsjedničkim izborima, za šta on tvrdi, bez dokaza, da bi moglo da vodi do velike izborne prevare i lažranja glasova protiv njega.

Trump je rekao za Fox poslovnu mrežu "sada im treba novca kako bi omogućili da pošta radi, kako bi mogla da preuzme sve te milione i milione glasova. Ali ukoliko ne dobiju ta dva, to znači da ne možete da imate univerzalno glasanje poštom, pošto neće imati dovoljo opreme da bi ga bilo".

Trump je rekao: "Te stvari su (25 milijardi dolara) za poštu i 3,5 milijardi za glasanje putem pošte. Ukoliko ne postignemo sporazum, to znači da ne mogu da dobiju novac, što znači da ne mogu da imaju univerzalno glasanje poštom. Jednostavno se ne može dogoditi".

Pregovori Bijele kuće i opozicionih demokratskih zakonodavaca uključili su i diskusiju o finansiranju Pošte, zajedno sa širim paketom pomoći za radnike koji su ostali bez posla, američke porodice, biznise i državne i lokalne vlade pogođene nepokolebljivom pandemijom koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

Ali, razgovori su propali prije nedjelju dana po pitanju finansiranja poštanske službe i produžetka pomoći za ugrožene zbog koronavirusa. Demokrate su pozivale na više trošenja, dok su republikanci zagovarali manje. Napori da se razgovori obnove propali su u srijedu.

U martu, republikanac Trump iznio je još jedan razlog zbog kog se protivi povećanju glasanja pošto smatra bi to moglo da donese više glasova demokratama.

On je rekao tada da bi to dovelo do "nivoa glasanje koje bi, ukoliko ikad pristanete na to, dovelo do toga da republikanac više nikad ne bude izabran u ovoj zemlji".

Trump je u više navrata iznosio svoje protivljenje glasanju poštom, tvrdeći da je ono prepuno prevare, iako su slučajevi korupcije u procesu američkog glasanja bili rijetki. Odustao je od toga prije nedjelju dana, ipak, rekavši da je glasanje poštom bilo u redu u jugoistočnoj državi Floridi, jer su ga nedavno nadgledala dvojica republikanskih guvernera koji ga podržavaju. U isto vrijeme, njegova kampanja je podnijela tužbu kako bi blokirala prošireno glasanje putem pošte u zapadnoj državi Nevadi, kojom upravlja demokratski guverner, koji je oštar kritičar Trumpa.

Pet od pedeset američkih država već sprovode izbore gotovo u potpunosti putem pošte. Brojni guverneri država brzo su se ove godine pokrenuli kako bi olakšali glasanje putem pošte, čime bi ublažili strahovanja kod glasača koji ne žele da dođu u kontakt sa koronavirusom odlaskom na biračka mjesta širom zemlje, gde bi mogli da se nađu licem u lice sa drugim ljudima.

Demokrate su napale Trumpa da pokušava da ograniči novu pomoć za poštansku službu.

Demokratski senator Chris Coons​ rekao je za MSNBC: "Prvo sam se nadao da to nije bio namjerni napor da se odbace izbori. Veoma sam zabrinut s obzirom na nedavne promjene u rukovodstvu poštanske službe koje smo vidjeli kod generalnog direktora, za kog ću vas podsjetiti da je bio saradnik Trumpove kampanje".

Novi generalni menadžer Pošte, Louis DeJoy, koji je donirao 2,7 miliona dolara Trumpu i drugim republikancima od 2017. godine, naredio je smanjenja u plaćanju prekovremenog rada za poštanske radnike u naporu da umanji hronične gubitke te agencije, ali kritičari kažu da je to rezultiralo usporavanjem isporuke pošte.

Pored moguće teme prevara, prošireno glasanje putem pošte dovelo je do produžetka brojanja glasova u brojnim državama SAD ove godine na preliminarnim izborima kod demokrata i republikanaca, nekad ostavljajući ishod pod znakom pitanja nedjeljama.

Na hiljade glasača zatražilo je biračke listiće putem pošte, mnogo više nego što je to bio slučaj u ranijim izbornim procesima, radije nego da idu na biračka mjesta u vladine zgrade, škole, crkve, vatrogasne stanice i druga mjesta, usred pandemije.

Zbog vjerovatno velikog rasta glasanja putem pošte, brojni američki politički analitičari upozoravali su da bi brojanje glasova na nacionalnim izborima 3. novembra moglo da bude odloženo mnogo nakon izbornog dana, vjerovatno ostavljajući rezultat nadmetanja Trumpa protiv demokratskog kandidata Joe Bidena u limbu danima ili nedjeljama.

SAD: Broj prijava za pomoć nezaposlenima prvi put manji od milion

A woman leaves after checking job application information in front of IDES (Illinois Department of Employment Security) WorkNet center in Arlington Heights, Ill., Thursday, April 9, 2020.

Broj nezaposlenih koji su se, u periodu globalne krize usljed pandemije koronavirusa prijavili za olakšice u protekloj nedjelji, prvi put je iznosio manje od million - saopštio je američki Sekretarijat za rad.

U prvoj nedjelji nakon što je od 31. jula prestala isplata nedjeljne pomoći od 600 dolara broj prijavljenih građana iznosio je 963.000. Poređenja radi, prema podacima Sekretarijata za rad, u prethodnoj nedjelji prijavilo se 1,19 miliona građana, izvijestila je agencija Reuters.

Iako je predsjednik Donald Trump u subotu potpisao izvršni nalog kojim bi trebalo da bude produžena isplata pomoći, u smanjenom iznosu od 400 dolara, tu odluku prate mnoge nepoznanice.

Od država se traži da obezbjede 100 dolara za isplatu pomoći, ali su guverneri upozorili da države ne raspolažu dovoljnim sredstvima, jer su im prihodi smanjeni zbog pandemije COVID-19.

Preostalih 300 dolara trebalo bi da se obezbjedi iz programa pomoći u vanrednim situacijama, piše Reuters.

Larry Kudlow, ekonomski savetnik Bijele kuće, izjavio je u četvrtak da Trump planira da obezbjedi nedjeljnu isplatu pomoći u iznosu od 300 dolara. Grupe industrijalaca i republikanci tvrde da suma od 600 dolara nedjeljno demotiviše dio nezaposlenih građana da se angažuju u traženju zaposlenja.

Za to vrijeme broj novooboljelih od COVID-19 povećava se širom Sjedinjenih Država – što pojedine države primorava da ponovo uvode restriktivne mjere, zatvaraju ekonomije ili pauziraju ponovno otvaranje.

Američka vlada je prošle nedjelje objavila da je u julu otvoreno 1,76 miliona radnih mjesta. Do sada je, prema podacima Sekretarijata za rad, otvoreno ukupno 9,3 miliona radnih mjesta – naspram 22 miliona koliko ih je izgubljeno tokom trajanja pandemije koronavirusa.

U BiH 222 novozaraženih od korona virusa, pet osoba preminulo

Ilustratitvna fotografija

U posljednja 24 sata, prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, u Bosni i Hercegovini (BiH) su registrovane 222 osobe pozitivne na korona virus. 

U Federaciji BiH testirano je 1.059 uzoraka, od kojih je 143 pozitivno na korona virus, a prijavljena su tri smrtna ishoda.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, virus potvrđen kod 9.072 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u ovom bh. entitetu oporavljeno je 5.566 pacijenata, ukupan broj smrtnih ishoda je 235.

U entitetu Republika Srpska od jučer su testirana 504 uzorka, a korona virus je potvrđen kod 79 оsоbа. Najviše novozaraženih je iz Pala – 10, devet osoba je iz Bijeljine i osam iz Banjaluke.

U pоsljеdnjа 24 čаsа, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеna su dvа smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо kоrоnа virusа. Rаdi sе о muškаrcu i žеni stаriје živоtnе dоbi iz Bаnjаlukе i Brčkоg.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 5.867 slučајеvа kоrоnа virusа, а prеminulо је 208 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа kоrоnа virus.

U Rеpublici Srpskој dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 3.496 оsоba.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG