Linkovi

U Iranu uhapšena glumica i aktivistkinja za ženska prava


Poznata iranska glumica i vatrena aktivistkinja za ženska prava Taraneh Alidusti uhapšena je subotu, 17. decembra u Iranu, usred protestnog pokreta koji ulazi u četvrti mjesec, prenijeli su lokalni mediji.

Glumica poznata po ulogama u filmovima reditelja Asghara Farhadija nekoliko puta je na Instagramu izražavala podršku protestima u Iranu, navodi agencija AFP.

Iran se suočava sa talasom protesta od smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra nakon što ju je u Teheranu uhapsila policija za moral jer je navodno prekršila strogi kodeks oblačenja.

"Taraneh Alidusti je uhapšena zbog objavljivanja lažnih informacija, kao i zbog podsticanja haosa", dodali su mediji, prenosi AFP.

Najpoznatija je po ulozi u Oscarom nagrađenom filmu "Prodavač" iz 2016. godine. Njen posljednji post na društvenim mrežama objavljen je 8. decembra, navodi AFP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG