Linkovi

U Indianapolisu održana vježba civilne zaštite u slučaju napada atomskim oružjem


Bolnički poručnik Zacharia Davis: "Postrojbe iz različitih dijelova zemlje trebaju se integrirati i raditi kao ekipa. Zbog toga smo i došli na vježbu, da budemo spremni u slučaju da se nešto dogodi."

Možda je teško zamisliti, ali napad terorista atomskim oružjem može se dogoditi bilo gdje na svijetu. Američka vojska priprema se za takvu mogućnost u Sjedinjenim Državama. Više od tri tisuće američkih vojnika i pripadnika Nacionalne garde sudjeluje u takvoj vježbi od 12. do 24. srpnja u Indiani.

U Centru za uvježbavanje na jugu Indiane simuliraju posljedice atomske bombe u najvećem gradu Indiane, Indianapolisu. Zgrade su u plamenu, a na cestama su ruševine. Preživjeli su u šoku i trebaju liječničku pomoć. Nacionalna garda, vojska i agencije za izvanredne situacije zajedno rade kako bi reagirale na kaos u kojem bi, kako se procjenjuje, poginulo stotinu tisuća ljudi, a više od jednog milijuna bilo bi prisiljeno napustiti grad. Pukovnik James Larsen, koji upravlja vježbom, kaže: "Najvažnija stvar je da se nauči kako djelovati u ovakvom okruženju. Mi obično ne radimo vježbe u uvjetima radijacije."

U stvarnom nuklearnom napadu stotine tisuća građana moralo bi biti dekontaminirano od radijacije. U vježbi je, umjesto kemikalija, u tu svrhu korištena voda. Bolnički poručnik Zacharia Davis, kaže da je teško osigurati brzu pomoć zbog loše komunikacije: "Postrojbe iz različitih dijelova zemlje trebaju se integrirati i raditi kao ekipa. Zbog toga smo i došli na vježbu, da budemo spremni u slučaju da se nešto dogodi."

Kako bi vježba bila što realističnija vojnici ne znaju što će se sljedeće dogoditi. Dok helikopteri nadlijeću mjesto vježbe, hitna služba pomaže žrtvama. Preko razglasa se upućuje jasna poruka. "Lokalna policija i Nacionalna garda kontroliraju situaciju. Kriminalne aktivnosti neće biti dopuštene" - odjekuje s helikoptera.

Policija je uhitila jednog 'kriminalca' koji je pobjegao iz zatvora. U vježbi sudjeluju i ljudi koji se pretvaraju da su novinari i foto-reporteri. Michael Reimer radi za kompaniju Safety Solutions koja je odgovorna za pripremanje lokacija na kojima se nalaze 'ruševine'. On objašnjava što je bio njegov posao: "Donijeli smo tone ruševina i materijala iz starih zgrada. Po njima smo polili beton, a dovezli smo i stara vozila s otpada. Prije nego smo ih zgnječili u neka smo stavili lutke."

Vojnici pretražuju ruševine iz kojih izvlače 'žrtve'. Zachary Thomas iz Nacionalne garde Južne Karoline kaže da je situacija bila teška: "Postoji dosta stvari koje treba ukloniti kao što su prevrnuta vozila. Na nekoliko lokacija trebalo je gasiti vatru."

Vježbu prate vojni stručnjaci koji poslije daju sugestije što je izvedeno dobro, a što ne. Bilježili su koliko vremena je trebalo vojnicima za dovršavanje pojedinih zadataka, budući da u slučaju nuklearne eksplozije život ranjenih ovisi upravo o brzini reakcije.

XS
SM
MD
LG