Linkovi

Top priča BiH

U gradovima Evrope protesti protiv rata i podjela u BiH

Protesti za BiH u Briselu

“Protesti protiv rata i podjela u Bosni i Hercegovini” održani su u Briselu, glavnom gradu Belgije, gdje se nalaze i sjedišta institucija Evropske unije i NATO-a.

Prema najavama, skupovi će biti organizirani u 35 gradova širom svijeta, kao i u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine.

Hamdija Draganović, član organizacijskog odbora protesta, kazao je na okupljanju u Briselu da su došli “Bosanci i Hercegovci koji vole svoju domovinu, iz Francuske, Nizozemske, Njemačke, Švedske i brojnih drugih evropskih zemalja”.

“Mnogi nas prozivaju i pitaju ko smo mi, koja stranka, organizacija, ko stoji iza nas. Mi smo Bosanci i Hercegovci, građani BiH koji smo najčešće silom protjerani ili kasnije ekonomski primorani da napustimo našu BiH. Mi ne možemo više da šutimo. Inicijator je Suad Pašalić iz Srebrenice koji je preživio genocid. On je s još par prijatelja pokrenuo ovu akciju u saradnji s udruženjem Platforma iz Holandije”, kazao je Draganović.

On je posvjedočio kako je 1992. proveo šest mjeseci u koncentracionim logorima Keraterm, Omarska i Manjača.

“Vidjeli smo zlo rata. Tad smo bili naivni i bespomoćni i zato platili visoku cijenu. U posljednje vrijeme vidimo stvari koje podsjećaju na momente koji su prethodili ratovima u regiji i agresiji na našu domovinu: loša ekonomska situacija, sve veća nastojanja da se probude podjele između naroda, zli jezici koji dolaze od vladajućih u Republici Srpskoj i zveckanje oružjem”, kazao je Draganović na skupu u Briselu.

Draganović je kazao kako građani BiH u inostranstvu imaju svoje poslove, kuće, familije isto kao i Belgijanci, Nizozemci, Šveđani i svi ostali u brojnim državama u kojima žive i građani BiH te pitao zašto to isto ne bi imali i građani BiH u svojoj zemlji.

“Zašto i oni ne bi imali te iste obične stvari: uređenu državu, poštivanje Ustava i zakona i da se bavimo familijom, poslom, sportom, a ne da se bavimo politikom i političarima toliko intenzivno. Nije puno tražiti da se održi mir, da se ne komada država, da djeca imaju lijepo djetinjstvo, a da se njihovi roditelji samo brinu gdje otići za godišnji odmor, a ne kako da idu”, kazao je Draganović.

Na centralnim protestima u Briselu je pročitano pismo koje će biti uručeno najvažnijim evropskim dužnosnicima, uključujući premijere Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Ispred organizatora i svih učesnika bit će upućeno i pismo podrške Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

Protesti za mir održavaju se i u Rimu.

Protesti za BiH u Rimu
Protesti za BiH u Rimu

Najavljeni su i u Ženevi, Londonu, Oslu, Beču, Štokholmu, Geteborgu, Otavi, Torontu, te drugim gradovima Evrope i svijeta. Prema najavama, protesti će biti organizirani u 35 gradova.

Grupa građanskih aktivista okupljena oko Restarta okupila se ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, a održani su i protesti u Tuzli.

Visoki predstavnik se obratio građanima

Građanima se obratio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, prekidan povicima "sankcije".

“Moramo stvoriti budućnost za mlade ljude. Potrebni su politički i društveni razgovori i diskusije u cijeloj BiH. Ovo su teška vremena. Ja znam ovu zemlju i ovaj grad i znam šta se ovdje desilo i šta se desilo u Srebrenici. Jučer nije bio dobar dan, ali to je za mene dodatni motiv da nastavim raditi svoj posao. Nikada neću prihvatiti ako neko postavi pitanje integriteta BiH”, kazao je između ostalog Schmidt.

Schmidt je pozvao predstavnike okupljenih da uđu u zgradu OHR-a, ali su to oni odbili.

Protest je održan i ispred zgrade Ambasade Srbije u Sarajevu.

Dino Salihagić, politolog iz Brisela i jedan od organizatora protesta na Trgu Schuman ispred zgrada institucija Evropske unije, kazao je za Radio Slobodna Evropa da je cilj protesta da se ukaže široj svjetskoj javnosti na aktualne probleme u BiH.

“Pogotovo u posljednjih pola godine, od jula kako je sve krenulo s blokadom institucija, pa onda i ovim prenosom nadležnosti i zakona koji su 10. decembra doneseni u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Bilo je nekih prijetnja sankcijama. I one nekako djeluju blago. Evo posljednje sankcije SAD-a. Ja sam i očekivao da će Amerika i Bidenova administracija napraviti prvi potez”, kazao je Salihagić.

Protesti za BiH u Briselu
Protesti za BiH u Briselu

Protesti i u Podgorici

“Dvije i po decenije po završetku rata u BiH ta zemlja se ponovo nalazi pred neposrednom ratnom opasnošću, a ratni cilj je ponovo isti: otcjepljene dijela BiH i njegovo pripajanje Srbiji”,kazao je književnik Andrej Nikolaidis na protestu grupe građana ispred sjedišta Delegacije Evropske unije u Podgorici.

Okupljeni su naveli da podržavaju građansku i nedjeljivu BiH, te inicijativu bosansko-hercegovačke dijaspore o mirnim građanskim okupljanjima u evropskim gradovima protiv rata i podjela u BiH.

“Ideologija koja tu zemlju vodi u sukob je ponovo ista: velikosrpski nacionalizam, a tek su realizatori drugi: umjesto Karadžića i Mladića, tu je sada nastavljač njihovoga zločinačkog projekta, Milorad Dodik, a inspirator i mozak operacije je ponovo isti - zvanični Beograd”, rekao je Nikolaidis.

On je ocijenio da je politika zapada prema nacionalističkim politikama koje ugrožavaju cjelovitost BiH, time i mir na Balkanu, treba hitnu i radikalnu reviziju, te da je sva odgovornost za mir u BiH na EU i Sjedinjenim Američkim Državama, jer imaju sve mehanizme da mir obezbijede.

See all News Updates of the Day

Power: Veoma opasno potpaljivanje vatre podjela u BiH

Power: Iskustvo iz BiH je usmjerilo moju karijeru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Potpaljivanje vatre podjela veoma je opasno u Bosni i Hercegovini i svi trebaju shvatiti da to neće otvoriti ekonomske prilike, koje građani ove zemlje očekuju rekla je 20. januara u Sarajevu administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power, koja boravi u posjeti BiH.

Power je novinarima kazala da se BiH trenutno nalazi u političkom ćorsokaku, te je ocijenila da prijetnje povlačenjem iz insitucija BiH predstavljuju i "prijetnju stabilnosti koja je postignuta potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine".

"Te najave nemaju nikakvog ekonomskog, niti funkcionalnog smisla", kazala je Power odgovarajući na upit novinara o čemu će razgovarati sa bh. dužnosnicima, te šta će poručiti Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska od jula prošle godine ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Power je ocijenila da je BiH na vrlo ozbiljnoj raskrsnici, te da je u četvrtak na sastanku sa tri bivša ratna logoraša iz BiH zaključila "bh. građani nikada ne smiju ići unazad.

"Politika je naporna i teška, ali rat je strašan", navela je Power.

Na pitanje da li su nedavne američke sankcije dovoljne, navela je da su SAD pokazale da neće oklijevati da djeluju protiv onih koji su korumpirani i koji dovode do podjela i destabilizacije.

"Koletkivna odgovornost međunarodne zajednice je da da podrži mir i jedinstvo. Jačanje sila podjela nije u interesu nijednog pojedinca i nijedne zemlje", navela je.

Power je poručila da SAD žele razgovarati o tome šta mogu uraditi da podrže težnje svih građana BiH.

"To bi trebao biti i fokus državnih insititucija. Kako razvijati ekonomiju i otvarati nova radna mjesta", kazala je, dodavši da su BiH "očajnički potrebne reforme".

Prenijela je i poruku američkog predsjednika Josepha Bidena da su SAD uz građane BiH, kao što su bile i tokom ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća.

Power u zvaničnoj posjeti BiH boravi od 19. do 21. januara.

Tokom posjete, sastat će se sa bh. zvaničnicima, predstavnicima nevladinih organizacija, liderima u malom biznisu, te preživjelim žrtvama rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Power je radila kao novinarka, aktivistkinja i diplomatkinja.

Njena knjiga "Problem iz pakla: Amerika i doba genocida" dobila je Pulitzerovu nagradu, najprestižnije priznanje za novinarstvo u SAD-u, inspirirana je i događajima u BiH.

Banja Luka: Kriptovalute u zamahu

Banja Luka: Kriptovalute u zamahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Izgradnja termolektrane u Ugljevik pod znakom pitanja

Izgradnja termolektrane u Ugljevik pod znakom pitanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Organski uzgoj u Srebrenici

Organski uzgoj u Srebrenici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

COVID u BiH: 39 umrlih, više od 3300 novozaraženih

Masks placed on mannequins heads are displayed outside a shop in Sarajevo's main street, Bosnia, Monday, July 27, 2020. Regional WHO office in Bosnia expressed its concern with recent reports that medical institutions around the country are closing…

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini (BiH) registrovana su 3.342 nova slučaja zaraze korona virusom. Od posljedica u istom periodu umrlo je još 39 osoba, saopšteno je iz nadležnih zdravstvenih institucija oba bh. entiteta i Brčko distrikta BiH u utorak, 18. januara.

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) virus korona je potvrđen kod 2.564 osobe, od više od 5.800 testiranih uzoraka.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je 25 smrtnih slučajeva u posljednja 24 časa, dok je naknadno prijavljeno još 8 umrlih.

“Do sada je u FBiH testirano ukupno 1.110.595 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 208 994 osobe. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH dosada je 7.752”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH u utorak, 18. januara.

U drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj (RS), od 1.161 testiranog uzorka, na koronu je, u posljednja 24 sata, bilo pozitivno 587 osoba.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеno je 13 smrtnih slučајеvа.

“Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 100.210 slučajеvа virusа kоrоnа, а prеminulе su ukupnо 5.663 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа. U RS je tеstirаnо ukupnо 388.188 оsоbа”, saopšteno je iz Instituta za javno zdrvastvo RS u utorak, 18. januara.

U saopštenju se dodaje da se na liječenju u bolnicama nalaze 593 pacijenata.

U Brčko distriktu BiH od posljedica virusa korona preminula je jedna osoba, a registrovan 191 novi slučaj zaraze. Ukupno je testirano 537 uzoraka.

U Distriktu su do sada preminule 473 osobe od posljedica COVID-19, a trenutno je aktivno 2.316 slučaja oboljelih od korona virusa, podaci su pododjeljenja za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH od utorka, 18. januara.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG