Linkovi

U francuskim školama 70 zaraženih nedjelju dana poslije otvaranja


 A teacher, wearing a protective face mask, teaches to schoolchildren in a classroom at a private school during its reopening in Saint-Sebastien-sur-Loire near Nantes
A teacher, wearing a protective face mask, teaches to schoolchildren in a classroom at a private school during its reopening in Saint-Sebastien-sur-Loire near Nantes

Samo nedjelju dana poslije otvaranja trećine škola u Francuskoj stigle su informacije da je 70 zaraženih korona virusom povezano upravo sa školama, piše agencija AP. 

Prošle nedjelje su otvorene škole za neke niže razrede, dok se danas još 150.000 srednjoškolaca vratilo u učionice jer je vlada ublažila mjere ograničenja.

Francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanque rekao je francuskom radiju RTL da je povratak u školu izložio djecu novoj opasnosti od zaraze i da se škole pogođene virusom odmah zatvaraju.

Francuski mediji javljaju da je sedam škola na sjeveru Francuske zatvoreno.

Blanqer nije precizirao da li je 70 novozaraženih korona virusom bilo među učenicima ili nastavnicima.

Budući da je period inkubacije virusa nekoliko dana, ljudi su "vjerovatno" zaraženi prije ponovnog otvaranja škola, rekao je on.

Francuska je prošle nedjelje ponovo otvorila oko 40.000 predškolskih ustanova i osnovnih škola, a broj dece je ograničen na 15 po odeljenju. Oko 30 odsto djece vratilo se u školu, rekao je Blanqer.

Francuska je ove nedjelje ponovo otvorila srednje škole u "zelenim" regionima koji su manje pogođeni virusom, u koje ne spada Pariz.

U Francuskoj je do 18. maja zaraženo 142.411 osoba korona virusom i 28.108 je umrlo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG