Linkovi

U entitetu Republika Srpska proglašeno vanredno stanje


Sjednica Narodne Skupštine RS
Sjednica Narodne Skupštine RS

Narodna skupština proglasila je danas vanredno stanje u Republici Srpskoj zbog situacije izazvane virusom korona.

Na dnevnom redu je bila samo jedna tačka, „Prijedlog odluke o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske zbog aktuelne situacije izazvane virusom korona“.

Sjednica je iz sigurnosnih razloga i preporučene udaljenosti između lica, održana u Banskom dvoru.

Sjednici su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Radovan Višković, kao i ministri u Vladi Republike Srpske.

Sjednica je bila zatvorena za javnost.

Za razliku od vanredne situacije, vanredno stanje, u skladu sa Ustavom i zakonima, proglašava skupština RS.

Vlada Republike se, upućujući prijedlog o proglašavanju vanrednog stanja pozvala na član 70. Ustava RS u kojem stoji: „Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom,proglašava Vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa. Odredbe ovog člana se ne odnose na upotrebu vojske i druge mjere iz nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine“, navodi se u članu 70. Ustava Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je prije dva dana izjavio kako je neophodno jačati provođenje do sada donesenih mjera u borbi protiv virusa korona, te najavio da će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati uvođenje vanrednog stanja.

„Uvođenje vanrednog stanja će omogućiti da se brže donose potrebne mjere i zakoni“, rekao je Dodik.

Kolegijum Narodne skupštine RS odlučio je juče (petak) da će sjednica biti zatvorena za javnost, te da će nakon njenog završetka medijima biti dostavljeno saopštenje.

Usvojena je i preporuka da u skladu sa Odlukom Vlade svim narodnim poslanicima bude predloženo da 20 odsto martovske plate uplate u Fond solidarnosti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG