Linkovi

U dijelu Hrvatske liberalizirano kretanje


A man crossing a street as Croatia is stepping up measures to fight the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Zagreb, Croatia March 21, 2020. REUTERS/Antonio Bronic/
A man crossing a street as Croatia is stepping up measures to fight the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Zagreb, Croatia March 21, 2020. REUTERS/Antonio Bronic/

U više hrvatskih županija i gradu Zagrebu je liberalizirano kretanje građana unutar jedne županije, ranije ograničeno mjerama borbe protiv epidemije koronavirusa. Za kretanje izvan županije, dakle po teritoriju Republike Hrvatske i dalje je potrebna e-propusnica.

Grad Zagreb, Istarska, Zagrebačka, Međimurska, Varaždinska, Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Karlovačka, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija donijele su Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, kojom se ukida obaveza posjedovanja e-propusnice za kretanje unutar županije.

Kako su grad Zagreb i Zagrebačka županija (prsten manjih gradova i općina oko Zagreba) jedinstveno gospodarsko i prometno područje, bez propusnice se može kretati i po županiji i po gradu Zagrebu.

Ukinute su i propusnice za područje Splitsko-dalmatinske županije, no one su i dalje potrebne za odlazak na otoke. Propusnice se ukidaju za kretanje po otocima za osobe koje imaju prebivalište ili boravak, dok je za napuštanje otoka i dalje potrebna e-propusnica.

Primorsko-goranska županija podijeljena je na tri područja unutar kojih će se moći kretati bez propusnice – otoke, Gorski kotar i obalu Kvarnera.

Na listi su još tri zahtjeva županija, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG