Linkovi

U budućnosti: "zeleni kamioni" umjesto McDonaldsa?


Zabava s ekološkom hranom pripremljenom u Zelenom kamionu
Zabava s ekološkom hranom pripremljenom u Zelenom kamionu

Umjesto benzina, Zeleni kamioni koriste biodizel goriva i ona proizvedena od otpadnog biljnog ulja, preostalog iz njihovih vlastitih kuhala. Kamioni imaju vlastita spremista za biorazgradivi otpad, neka su vrsta pokretnih mjesaca komposta, koji se salje natrag farmerima sa cijih farmi, za Green Truck, i dolazi hrana

U svim vecim americkim gradovima, prodavaci hrane koji hranu prodaju iz svojih specijalno opremljenih kamioneta postali su uobicajen prizor na ulicama. Od svjezeg povrca do brze i one ne tako brze hrane, to je lak i jednostavan biznis, bez prevelikih novcanih ulaganja. Ali kakvog ucinka imaju na okolis ta vozila? To će se saznati iz priče o jednom “zelenom kamionu.”

U brdima iznad losangeleskog predgradja Malibu, zabava upravo pocinje...Pleše se uz glazbu lokalnih bendova i kuša lokalna kuhinja. Organizator je “Green Truck,” bistro na kotacima, ekoloski odrziv biznis koji se temelji na prodaji hrane koja je pripremljena prema istim nacelima.

"Cilj nam je da budemo dostupni i po cijenama pristupacni svakome tko zeli jesti organsku hranu, svakome tko mari za organske porizvode i ekolosku poljoprivredu."

Michael Collier je jedan od osnivaca kompanije “Green Truck.” Sve sto se sa “zelenog kamiona” prodaje organski je uzgojeno, na obližnjim farmama. Reklamni slogan kompanije je “Healing the planet, one meal at a time,” Lijecimo planet, jelo po jelo, i on se odnosi na kamione jednako kao i na hranu. Umjesto benzina, Zeleni kamioni koriste biodizel goriva i ona proizvedena od otpadnog biljnog ulja, preostalog iz njihovih vlastitih kuhala. Kamioni imaju vlastita spremista za biorazgradivi otpad, neka su vrsta pokretnih mjesaca komposta, koji se salje natrag farmerima sa cijih farmi, za Green Truck, i dolazi hrana. Pribor, tanjuri, ambalaza, sve se moze reciklirati ili je biorazgradivo. A skladiste u kojemu se namirnice cuvaju radi na solarnu energiju.

Ekoloski prihvatljive incijative kompanije Green Truck nasle su odjeka kod potrosaca. Evo sto kazu dvojica:

"Drago mi je znati sto jedem, treba biti svjestan o tome sto unosimo u organizam," kaže jedan.

"Podrzavamo nesto sto je dio jednog veceg plana i kad sam sit, osjecam se dobro," kaže drugi.

Kompanija je pocela poslovati prije pet godina, kad je Collier, bivsi maneken i glumac, udruzio snage s Kamom Micelijem, bivsim bankarom s Wall Streeta. Obojica su bila cvrstih uvjerenja po pitanju zastite okolisa i obojica su to bila spremna pokazati, za dobro buducih narastaja. Tako se, kaze Collier, rodila ideja “zelenog kamiona:”

"Svi jedemo, svi na ovom planetu zivimo, svima nam jednako trebaju hrana i voda."

Vec u trecoj godini poslovanja, kompanija je pocela ostvarivati profit. Danas ima pet kamiona: tri u Los Angelesu, jedan u San Diegu i jedan u New Yorku. David Holtze vodi onaj u San Diegu. Zanimanje za takav, odrzivi nacin pripremanja i prodaje hrane, kaze on, svakim danom raste.

"Bas mi je prosli tjedan netko poslao email iz Australije, s pitanjem kako sâm moze pokrenuti isti biznis u svojem gradu."

David Holtze se nada da ce jednog dana “zeleni kamioni” biti jednako uobicajen prizor kao i restorani brze hrane.

"To je nasa vizija – poslovni lanac “zelenih kamiona,” umjesto McDonaldsa - Green Trucks!"

Osim organske hrane, osnivaci kompanije Green Truck imaju i jednu vecu, siru ideju na umu – poticati ljude da postuju Zemlju, kaze Michael Collier, i da postuju jedan drugoga.

"Svi smo mi jedno i isto, nista nas ne razdvaja, ni vjera, ni granice. Za sve je zrak isti i zemlja i voda. U svemu tome smo zajedno, bez razlike."

A hrana je ono, istice Michael Collier, koja nas sve povezuje.

XS
SM
MD
LG