Linkovi

U blizini granice BiH i Hrvatske pronadjeno 18 povrijeđenih migranata


NASILJE - SVAKODNEVNICA IZBJEGLICA U MIGRANATA U BIH
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

Bihać i Velika Kladuša: Nasilje - svakodnevica izbjeglica i migranata

Na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske se tokom noći sa utorka na srijedu dogodio incident u kome je povrijeđeno 18 migranata.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila glasnogovornica Granične policije Sanela Duljković, poduzete su sve mjere i radnje, a o incidentu koji se dogodio na području Velike Kladuše je obaviješteno Tužiteljstvo BiH.

"Tužiteljstvo BiH je informirano i zajedno sa agencijama za provođenje zakona, poduzima aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja", navedeno je na upit RSE o događaju na prostoru Velike Kladuše.

Iz Doma zdravlja Velika Kladuša potvrđeno je da je oko 1.00 sat iza ponoći u tu ustanovu primljeno 18 migranata sa zadobijenim povredama. Za 12 migranata utvrđene su lakše tjelesne povrede dok je za njih šest zatražena dodatna radiološka analiza.

"Njih 12 je sinoć vraćeno u prostorije Granične policije, a šest je naručeno jutros zbog sumnje na teže tjelesne povrede, ali je i to isključeno. Urađena je dijagnostika i RTG snimci pojedinih dijelova tijela zbog sumnje na oštećenje koštanih struktura, odnosno fraktura i to smo isključili. Niko nije procesuiran u bolničkom smislu te su svi dati na postupanje Graničnoj policiji radi daljeg procesuiranja", kazala je direktorica Doma zdravlja Velika Kladuša, Evresa Okanović.

Povrede su, kako je navela dr. Okanović, u vidu oteklina, hematoma, površnih dijelova kože i modrica u predjelima leđa, nogu, ruku i ramena, a migrantima nisu dijagnostikovane povrede na glavi.

Na upit RSE od čega mogu nastati takve vrste povreda, dr. Okanović je navela da one mogu nastati od udaraca ili padova, no da sa stopostotnom sigurnošću ne može potvrditi od čega su tačno nastale.

Okolnosti incidenta još nisu poznate. Portal Klix javlja da su za povrede migranata odgovorni hrvatski graničari. Hrvatska policija demantirala je te navode.

XS
SM
MD
LG